Teemu Mäkinen, projektipäällikkö: Perinteitä kunnioittaen, eteenpäin katsoen

11.11.2020 Uratarinat

“Tulin Rauman telakalle töihin ensimmäisen kerran vuonna 2005, jolloin telakka oli Akerin omistuksessa. Työskentelin välissä parisen vuotta Turun telakalla, mutta palasin Raumalle vuonna 2015 – tuolla kertaa RMC:lle. RMC on vielä nuori yhtiö, mutta työnantajana joustava. Täällä luotetaan ihmisten ammattitaitoon.

Olen valmistunut Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta diplomi-insinööriksi konetekniikan osastolta vuonna 2003. Heti valmistumisen jälkeen olin puolitoista vuotta konepajalla töissä, mutta sen jälkeen olen työskennellyt laivanrakennuksen parissa. Itse laivanrakennukseen minulla ei ole varsinaista peruskoulutusta, mutta oma koulutukseni tarjoaa hyvät valmiudet tuotannon eri tehtäviin. Olen itse asiassa saanut toimia koulutustani vastaavassa tehtävässä. RMC:llä olen toiminut projektipäällikkönä teräsrakentamiseen painottuvissa projekteissa. Laivaprojekteissa olen vastannut teräs- ja lohkotuotannosta.

Lohkotuotanto tapahtuu halleissa, mutta minun työaikani kuluu pääasiassa toimistolla ja neuvotteluhuoneissa. Käyn tietenkin myös tuotannossa, mutta 15 vuoden kokemuksella pystyn jo aika hyvin raporteista ja numeroista lukemaan, mikä työn tilanne on. RMC:llä on töissä paljon kokenutta porukkaa, joka on ollut telakalla pitkään. On tärkeää kunnioittaa laivanrakennuksen perinteitä, mutta tietenkin myös hyvä katsoa eteenpäin, koska työympäristö muuttuu jatkuvasti.

Minulla on laskentatavasta riippuen useita kymmeniä alaisia. Pyrin johtamaan maalaisjärjellä ja perustelemaan päätökseni faktoilla mututuntuman sijaan. Haluan olla alaisiani kohtaan tasapuolinen ja suoraselkäinen. RMC:n alkuaikoina olen itse saanut apua työhöni minua kokeneemmilta mentoreilta. Tuotanto itsessään on minulle tuttua, mutta esimerkiksi projektien johtamisessa ja niiden talouspuolessa olen saanut lisäoppia. Mentorini ovat osanneet tarttua oikeisiin asioihin, ja heihin pystyi tarvittaessa turvautumaan. Pyrin nyt myös itse avoimin mielin kertomaan asioista nuoremmille ja mentoroimaan tarvittaessa.”