Rauman telakka

Raumalla laivanrakennuksen perinteet ovat pitkät ja ulottuvat 1500-luvulle saakka. Vilkkainta kaupungin sataman merenkulku on ollut 1800-luvun purjelaivakaudella, jolloin satamassa rakennettiin tiheään tahtiin erilaisia purjealuksia.

Rauma soveltuu hyvin juuri erikoisalusten rakennuspaikaksi. Kaupallisille markkinoille suunnattujen tuotteiden ohella Rauman telakalla on kautta aikojen rakennettu ja huollettu huomattava osa Suomen valtion omistamista aluksista, kuten kaikki monitoimimurtajat ja suuret vartioalukset. Myös kaikki vuoden 1986 jälkeen käyttöön otetut Merivoimien taistelualukset on valmistettu Raumalla.

Rauma täydentää ja luo varmuutta arktiseen meriteollisuusklusteriin, joka on syntymässä Suomeen. Sillä on myönteisiä vaikutuksia kaikille alan toimijoille alueella. Missään muualla arktista merenkulkua ei osata yhtä hyvin kuin Raumalla, jossa sijaitsee myös merenkulkuoppilaitos.

Uusi alku vanhalle tarinalle

Vuonna 2014 perustettu Rauma Marine Constructions on raumalainen laivanrakennusyhtiö, joka edustaa vahvaa suomalaista laivanrakennusosaamista. Olemme kokoluokassamme ainoa kokonaan kotimaisesti omistettu laivanrakennusyhtiö, mikä mahdollistaa päätöksenteon sekä työllisyyden pysymisen Suomessa.

RMC:n ydinosaamiseen kuuluvat alusten rakentaminen ja ylläpitäminen. Olemme erikoistuneet monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien tarvitsemien alusten rakentamiseen ja huoltamiseen. Meillä on maailman korkein osaaminen arktisessa laivanrakennuksessa, johon Suomen meriteollisuuden osaaminen ja kilpailukyky nojaa vahvasti.

Rauma Marine Constructions sijaitsee telakka-alueella, jonka Rauman kaupunki hankki vuoden 2014 alussa. Yhtiöllä on kaupungin kanssa 30 vuoden vuokrasopimus tarvittavista tiloista Rauma Seaside Industry Parkissa. RMC:llä on lisäksi veturiyrityksen status ja yksinoikeus harjoittaa laivanrakennusta. Myös terästuotantotilat on vuokrattu yhtiön käyttöön toistaiseksi.

RMC:llä työskentelee noin 200 laivanrakennuksen asiantuntijaa, joiden vankka ammattitaito pohjautuu vuosisatojen mittaiseen, sukupolvelta toiselle siirtyneeseen osaamiseen. Niinpä sukupolvien asiantuntemus säilyy ja elää vahvana Raumalla. Yhdessä laajan kumppaniverkostomme kanssa jatkamme laivanrakennusperinteitä Raumalla.

Rauma Marine Constructions vie suomalaista merenkulunosaamista eteenpäin ja jatkaa vanhoja laivanrakennusperinteitä Raumalla yhdessä laajan yhteistyöverkoston kanssa.

Brykä yhteiskunnallisen keskustelun äänenä

Rauma Marine Constructions toteutti vuoden 2016 SuomiAreenalle taiteilija Jaakko Niemelän tilataideteoksen Brykän. Brykä oli teräsverkosta hitsaamalla tehty suuri, veistoksellinen teos, joka kuvasti laivan kylkeä. Se oli paitsi visuaalinen muistutus suomalaisesta laivanrakennusosaamisesta myös luova tapa ravistella yhteiskunnallista keskustelua.

RMC ei ole perinteinen laivanrakennusyhtiö. Yhtiö toimii omanlaisella, verkostomaisella toimintamallillaan, jatkaen Rauman vahvoja laivanrakennusperinteitä. Yli 600 vuoden mittaisten raumalaisten laivanrakennusperinteiden jatkaminen on RMC:lle kunniatehtävä. Se haluaa olla osana yhteiskunnallista keskustelua ja korostaa suomalaista laivanrakennusosaamista.

Brykällä tavoiteltiin juuri tätä yhteiskunnallista ääntä. Teoksen rakensivat  yli neljästäkymmenestä metalliverkkokuutiosta  RMC:n omat työntekijät. Teoksen rakennusmateriaaleja olivat laivanrakennuksesta tutut metalli ja puu. Brykä tarkoittaa laivan tärkeintä paikkaa eli komentosiltaa. Teoksen läheisyyteen rakennettiin myös tapahtumalava, jolla nähtiin viikon aikana muun muassa tubettajia ja koodausfestarit.

RMC haluaa olla mukana kehittämässä suomalaista merenkulkuosaamista myös tulevaisuudessa, uusilla ja innostavilla tavoilla.