fbpx

Rauman telakka

Raumalla laivanrakennuksen perinteet ovat pitkät ja ulottuvat 1500-luvulle saakka. Vilkkainta kaupungin sataman merenkulku on ollut 1800-luvun purjelaivakaudella, jolloin satamassa rakennettiin tiheään tahtiin erilaisia purjealuksia.

Laivanrakennuspaikkana Rauma soveltuu hyvin juuri erikoisalusten rakentamiseen. Kaupallisille markkinoille suunnattujen tuotteiden ohella Rauman telakalla on kautta aikojen rakennettu ja huollettu huomattava osa Suomen valtion omistamista aluksista, kuten kaikki monitoimimurtajat ja suuret vartioalukset. Myös kaikki vuoden 1986 jälkeen rakennetut merivoimien taistelualukset on rakennettu Raumalla.

Rauma täydentää ja luo varmuutta arktiseen meriteollisuusklusteriin, joka on syntymässä Suomeen. Sillä on myönteisiä vaikutuksia kaikille alan toimijoille alueella. Missään muualla arktista merenkulkua ei osata yhtä hyvin kuin Raumalla, jossa sijaitsee myös merenkulkuoppilaitos.

Uusi alku vanhalle tarinalle

Kesällä 2014 perustettu Rauma Marine Constructions on raumalainen laivanrakennusyhtiö, joka edustaa vahvaa suomalaista laivanrakennusosaamista. Olemme kokoluokassamme ainoa kokonaan kotimaisesti omistettu laivanrakennusyhtiö, mikä mahdollistaa päätöksenteon sekä työllisyyden pysymisen Suomessa.

RMC:n ydinosaamiseen kuuluu alusten rakentaminen ja ylläpitäminen. Olemme erikoistuneet monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien tarvitsemien alusten rakentamiseen ja huoltamiseen. Edustamme maailman korkeinta osaamista arktisessa laivanrakennuksessa, johon Suomen meriteollisuuden osaaminen ja kilpailukyky nojaa vahvasti.

Rauma Marine Constructions sijaitsee telakka-alueella, jonka Rauman kaupunki hankki vuoden 2014 alussa. Yhtiöllä on kaupungin kanssa 30 vuoden vuokrasopimus tarvittavista tiloista Rauma Seaside Industry Parkissa. RMC:llä on lisäksi veturiyrityksen status ja yksinoikeus harjoittaa laivanrakennusta. Myös terästuotantotilat on vuokrattu yhtiön käyttöön toistaiseksi.

RMC:llä työskentelee noin 80 laivanrakennuksen asiantuntijaa, joiden vankka ammattitaito pohjautuu vuosisatojen sukupolvelta toiselle siirtyneeseen osaamiseen. Niinpä sukupolvien asiantuntemus säilyy ja elää vahvana Raumalla. Yhdessä laajan kumppaniverkostomme kanssa jatkamme laivanrakennusperinteitä Raumalla.

Yhdessä laajan yhteistyöverkoston kanssa Rauma Marine Constructions vie eteenpäin suomalaista merenkulunosaamista ja jatkaa vanhoja laivanrakennusperinteitä Raumalla.

Brykä yhteiskunnallisen keskustelun äänenä

Rauma Marine Constructions toteutti SuomiAreenalle 2016 taiteilija Jaakko Niemelän tilataideteoksen Brykän. Brykä oli teräsverkosta hitsaamalla tehty suuri, veistoksellinen teos, joka kuvasti laivan kylkeä. Se oli paitsi visuaalinen muistutus suomalaisesta laivanrakennusosaamisesta myös luova tapa ravistella yhteiskunnallista keskustelua.

RMC ei ole perinteinen laivanrakennusyhtiö. Yhtiö toimii omanlaisella, verkostomaisella toimintamallillaan, jatkaen Rauman vahvoja laivanrakennusperinteitä. Yli 600 vuoden laivanrakennusperinteiden jatkaminen Raumalla on kunniatehtävä. Haluamme olla osana yhteiskunnallista keskustelua ja korostaa suomalaista laivanrakennusosaamista.

Brykällä haettiin juuri tätä yhteiskunnallista ääntä. Teoksen rakensivat yli neljästäkymmenestä metalliverkkokuutiosta RMC:n omat työntekijät. Sen rakennusmateriaaleja olivat laivanrakennuksesta tutut metalli ja puu. Brykä tarkoittaa laivan tärkeintä paikkaa eli komentosiltaa. Brykän läheisyyteen rakennettiin myös tapahtumalava, jolla nähtiin viikon aikana muun muassa tubettajia ja koodausfestarit.

Me RMC:llä haluamme olla mukana kehittämässä suomalaista merenkulkuosaamista myös tulevaisuudessa, uusilla ja innostavilla tavoilla.