Wasalinen uuden matkustaja-autolautan köli laskettiin Rauman telakalla
Rauman telakalla juhlistettiin perinteisin menoin Rauma Marine Constructionsin uudisrakennuksen, NB6002, Wasalinen uuden matkustaja-autolautan kölinlaskua torstaina 13. helmikuuta. Aurora Botniaksi kastettava matkustaja-autolautta valmistuu keväällä 2021, minkä jälkeen se liikennöi Vaasan ja Uumajan välillä. Aluksen rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus on noin 800 henkilötyövuotta.
Aluksen ensimmäinen kölilohko laskettiin tänään Rauman telakan rakennusaltaaseen. Lohko painaa 210 tonnia. Kölinlasku on laivanrakennuksessa merkittävä taitekohta, jota voi pitää laivan syntyhetkenä. Kölin alle laitetaan laskun yhteydessä perinteisesti onnenlantit. Nyt onnenlantteina käytettiin ruotsalaisia ja suomalaisia kolikoita.
Aluksen on tilannut Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan omistama Kvarken Link
-yhtiö. Aluksen matkustajakapasiteetti on 800 matkustajaa, ja siinä on 1500 kaistametriä lastikapasiteettia rekoille. Uusi alus korvaa nykyisen Wasa Expressin.
Rakentaminen käynnistyi syyskuussa 2019. Seuraava virstanpylväs on vesillelasku, joka on syksyllä 2020. Valmis alus luovutetaan tilaajalle keväällä 2021. Kyseessä on noin 120 miljoonan euron projekti.
Luokkansa ympäristöystävällisin alus
Aurora Botnia on maailman ensimmäinen matkustaja-autolautta, joka tulee täyttämään Clean Design -luokkamerkin. Alukseen tulee hybridijärjestelmä ja matkustaja-autolautoissa ”ei niin tavanomainen” sähkökäyttöinen ruoripotkurijärjestelmä. Aluksesta tulee ympäristöystävällisin tällä hetkellä rakenteilla olevista isoista matkustaja-autolautoista.
Uuden aluksen neljä Wärtsilän toimittamaa pääkonetta toimivat sekä nesteytetyllä maakaasulla (LNG) että biokaasulla. Uuden tekniikan ansiosta päästöt laskevat huomattavasti Merenkurkussa nyt liikennöivään alukseen verrattuna. Aluksessa voidaan hyödyntää Vaasassa kierrätysmateriaaleista tuotettua biokaasua, ja liikenne satamiin voidaan hoitaa sähköllä.
”RMC haluaa olla kehityksen kärjessä tuottamassa kokonaisratkaisuja, joissa hyödynnetään uusimpia teknologioita, mikä tarkoittaa muun muassa Clean Design -luokkamerkkiä. Tätä vasten olemme aloittaneet myös Aalto-yliopiston kanssa tutkimus- ja kehitysyhteistyön”, sanoo Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
”Olen todella ylpeä, että saavutamme tämän uuden virstanpylvään. Kölinlasku on tapahtuma, jota olemme odottaneet pitkään. Nyt näemme, kun vuosien suunnitelmat alkavat näkyä konkreettisesti. Tässä maailman ympäristöystävällisimmässä matkustaja-autolautassa on kotimaisuusaste yli 80 % ja laivassa on uusinta ympäristöystävällisintä tekniikkaa mitä maailmalta löytyy”, sanoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.
”On todella hienoa, että olemme mukana tällaisessa ainutlaatuisessa projektissa. Laivamme on näyteikkuna koko laivanrakennusklusterille maailmassa, sekä kouluesimerkki siitä, mitä yhteistyöllä voi saada aikaan”, jatkaa Peter Ståhlberg.