Havainnekuva TT-Linen matkustaja-autolautasta

TT-Linen kahden uuden matkustaja-autolautan kauppa vahvistaa RMC:n tilauskantaa merkittävästi

14.4.2021 Mediatiedotteet

Rauma Marine Constructions ja tasmanialainen varustamo TT-Line Company ovat viimeistelleet sopimuksen kahden matkustaja-autolautan rakentamisesta Rauman telakalla. Projektin työllisyysvaikutus on noin 3 500 henkilötyövuotta ja se kasvattaa RMC:n rakennettavien laivojen määrän kahdeksaan. TT-Linen alusten rakentaminen aloitetaan vuoden 2022 keväällä.

TT-Line joutui viime kesänä vetäytymään aiemmin tehdystä aiesopimuksesta koronapandemian vuoksi. Neuvottelupöytään palattiin Tasmanian hallituksen päätöksellä tämän vuoden maaliskuussa.

Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa on tyytyväinen rakentamissopimukseen, joka saatiin viimeisteltyä maailmanlaajuisesti erittäin haastavasta tilanteesta huolimatta.

Olemme hyvin kiitollisia ja iloisia TT-Linen ja heidän edustajiensa meitä kohtaan osoittamasta luottamuksesta. Sopimus osoittaa, että asiakkaamme uskoo meidän pystyvän haastavissakin toimintaolosuhteissa tarjoamaan heidän liiketoimintaansa erinomaisesti sopivan ratkaisun, joka on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa.”

”On hienoa päästä aloittamaan kolmen vuoden hedelmällinen yhteistyö. Suunnittelemme yhdessä RMC:n kanssa kokonaisuuden, jossa hyödynnetään kattavasti myös tasmanialaisten yritysten osaamista”, kertoo TT-Line Companyn toimitusjohtaja Bernard Dwyer.

Uusien matkustaja-autolauttojen rakentaminen alkaa vuoden 2022 keväällä. Aluksista ensimmäinen toimitetaan TT-Linelle loppuvuodesta 2023 ja toinen loppuvuodesta 2024. Valmistuessaan alukset liikennöivät vaativissa oloissa Australian Geelongin ja Tasmanian Devonportin välillä. Matkustajia aluksille mahtuu 1 800, ja niiden bruttovetoisuus on noin 48 000 tonnia. Uudet alukset korvaavat nykyiset, Suomessa vuonna 1998 rakennetut Spirit of Tasmania I ja II -laivat.

”Erinomainen jatkumo RMC:n kasvutarinalle ja viime vuoden hyvälle tulokselle”

TT-Linen kanssa allekirjoitettava sopimus on positiivinen signaali RMC:n tämän vuoden taloudellisten näkymien osalta, sillä se nostaa yhtiön tilauskannan noin 1,6 miljardiin euroon ja kasvattaa laivaprojektien määrän neljään.

Myös viime vuonna RMC ylsi erinomaiseen tulokseen koronapandemiasta huolimatta. Vuonna 2020 yhtiön liikevaihto yli viisinkertaistui edellisvuoden 38,1 miljoonasta eurosta 220,1 miljoonaan euroon. Liikevoitto puolestaan kasvoi edellisvuoden 1,9 miljoonasta eurosta 6,7 miljoonaan euroon.

Sopimus on erinomainen jatkumo RMC:n kasvutarinalle ja viime vuoden hyvälle tulokselle. Jatkamme vahvasti suunnitellulla kasvupolulla rakentaa matkustaja-autolauttoja Raumalla, mikä tarkoittaa myös laivanrakennusteollisuuden vakaata kasvua Suomessa. Vahvistimme viime vuonna henkilöstöämme lähes 50 prosentilla, joten organisaatiomme on entistä vahvempana valmis uuteen 3 500 henkilötyövuoden projektiin”, Heinimaa kertoo.

TT-Linen alusten lisäksi RMC:llä on tällä hetkellä työn alla matkustaja-autolautat Wasalinelle ja Tallinkille sekä Puolustusvoimien neljän monitoimikorvetin kokonaisuus. Tuotannolliset työt ovat alkuvuoden haasteiden jälkeen taas käynnissä normaalisti. Yhtiö ajoi telakan tuotannon joksikin aikaa alas helmikuussa, kun telakalla työskentelevien työntekijöiden joukosta paljastui koronatartuntojen rypäs. Tartuntaryppään myötä RMC otti välittömästi käyttöön tiukennetun turvallisuussuunnitelman, jonka toimivuutta seurataan tarkasti. Telakan koronatilanne on saatu tiukennetuilla turvatoimilla hallintaan hyvin.