Rauman telakalla massatestauksia – karanteenin jälkeen töihin vain terveenä

2.3.2021 Mediatiedotteet

Rauma Marine Constructions järjestää yhdessä terveysviranomaisten kanssa maanantaista keskiviikkoon, 1.–3. maaliskuuta, massatestauksia karanteenin loppuvaiheessa oleville omille ja verkostoyrityksien työntekijöille telakan ulkopuolella sijaitsevalla pysäköintialueella. Karanteenin jälkeen töihin telakka-alueelle pääsee vain, jos testitulos on negatiivinen ja ei ole altistunut. Uusi toimintatapa on viranomaisohjeistuksia tiukempi.

Tuotannon käynnistäminen telakalla jatkuu tällä viikolla. Yhtiö ajoi telakan tuotannon alas perjantaina 19.2., kun telakalla työskentelevien työntekijöiden joukosta oli paljastunut koronatartuntojen rypäs. Viranomaiset testasivat kaikki telakalla työskentelevät ja asettivat tartunnan saaneet eristykseen sekä altistuneet karanteeniin.

Karanteenin loppuvaiheessa olevat testataan nyt uudelleen. RMC järjestää terveysviranomaisten maanantaista keskiviikkoon suorittamalle testaukselle puitteet telakan ulkopuolella sijaitsevalle pysäköintialueelle tiukoin turvatoimin.

Haluamme auttaa terveysviranomaisia välttämään testauspaikkojen ylikuormittumista, joten tarjoamme telakan ulkopuolella olevan pysäköintialueen massatestauskäyttöön. Testattavat henkilöt saapuvat ohjeistuksemme mukaisesti paikalle ennalta määritellyissä autokunnissa porrastetusti. Omaa testausvuoroa odotetaan autossa, josta saa poistua vasta kun siihen on annettu lupa. Testin jälkeen poistutaan samassa autokunnassa majoituspaikkaan odottamaan testituloksia”, Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoo järjestelyistä.

Hän korostaa, että verkostoyritykset ovat olleet testausjärjestelyjen suunnittelussa ja toteuttamisessa esimerkillisesti mukana ja yhteistyö on sujunut erinomaisesti.

Töihin vain terveenä

Massatestauksissa on tullut ilmi uusia tartuntoja, jotka ovat syntyneet telakka-alueen ulkopuolella karanteenissa. Uudet tartunnat olivat Heinimaan mukaan odotettavissa, ja terveysviranomaiset ovat todenneet, että tapauksia löytyy todennäköisesti vielä lisää. Lisätestauksella varmistetaan, että takaisin töihin tulevat vain terveet henkilöt.

”Aiemmin viranomaisohjeistusten mukainen omaehtoinen karanteeni on katsottu riittäväksi toimenpiteeksi ennen töihin palaamista. Nyt karanteenissa olevia testataan uudelleen juuri siksi, että karanteenista vapautuisivat ja töihin pääsisivät vain terveet. Tartunnan saanut henkilö eristetään ja hänen kanssaan samassa tiimissä olevat asetetaan uudelleen karanteeniin”, Heinimaa kertoo.

Terveysviranomaisten tekemän koronatestin lisäksi RMC alkaa mitata sekä testeihin saapuvien että telakalle töihin tulevien ruumiinlämpöä lämpökameralla. Heinimaan mukaan ruumiinlämmön mittaaminen on osa yhtiön tiukennettua turvallisuussuunnitelmaa.

Rauman telakan tuotannon käynnistäminen jatkuu tällä viikolla vaiheittain, ja RMC on antanut verkostoyrityksilleen noudatettavaksi tarkat turvallisuusohjeet. Ohjeiden mukaisesti muun muassa töihin saapumista, taukoja ja ruokailuja porrastetaan. Lisäksi majoituksessa, kuljetuksissa, työkohteessa ja tauoilla toimitaan yksilöidyissä tiimeissä. Telakalla on myös voimassa maskipakko, jonka valvontaa on tiukennettu.