RMC toivoo koronapassia käyttöön mahdollisimman pian – Testaukset telakalla jatkuvat ensi viikolla

6.10.2021 Mediatiedotteet

Toissa viikolla ilmenneiden koronatartuntojen myötä RMC, telakan verkostoyritykset ja Rauman terveysviranomaiset ovat tällä viikolla yhteistyössä testauttaneet noin 430 rakenteilla olevan laivan parissa työskentelevää henkilöä. Viime viikolla testattiin noin 540 henkilöä.

Tartuntoja on 17.9. alkaen löytynyt yhteensä 194.

Yhden verkostoyrityksen yhteyshenkilöitä ei ole tavoitettu tartunnanjäljityksessä, minkä vuoksi RMC evää yritykseltä toistaiseksi pääsyn telakka-alueelle ja viranomaiset asettavat kaikki yrityksen työntekijät karanteeniin.

Testaukset jatkuvat ensi viikolla 11. ja 12. lokakuuta

Varotoimenpiteenä testauksia jatketaan ensi viikon maanantaina ja tiistaina, jolloin testataan ne laivan parissa työskentelevät, jotka eivät ole eristyksessä tai karanteenissa. Karanteenista vapautumassa olevat testataan karanteenin toiseksi viimeisenä päivänä uudelleen, ja töihin voi palata negatiivisen testituloksen myötä.

Tartuntarypäs pystyttiin havaitsemaan satunnaistestauksissamme jo varhaisessa vaiheessa, minkä myötä olemme pystyneet reagoimaan nopeasti pääosin hyvässä yhteistyössä verkostoyrityksien ja terveysviranomaisten kanssa. Olemme valmiita teettämään laajennettuja testauksia niin kauan kuin tarve vaatii”, sanoo Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Toive viranomaisille: koronapassi käyttöön mahdollisimman pian

Syksyn tartuntaryppäässä merkittävä osa tartunnan saaneista on ollut rokottamattomia. Siksi RMC aikoo jatkaa matalan kynnyksen rokotustilaisuuksien järjestämistä telakalla yhdessä terveysviranomaisten kanssa.

Yhtiö pohtii myös mallia, jossa verkostoyrityksiä edellytettäisiin huolehtimaan, että heidän telakalla työskentelevät työntekijänsä ovat rokotettuja. Lain mukaan työnantaja ei kuitenkaan voi vaatia työntekijöitä rokotuksia eikä tarkistaa heidän rokotustietojaan, minkä vuoksi malli ei ole helposti toteutettavissa.

Tämän takia RMC toivoo asiaan ratkaisua viranomaisilta.

”Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista rokotusten vaatimista, joten toivoisimme viranomaisilta nyt nopeita ratkaisuja vaikeassa tilanteessa. Erittäin tiukoista turvatoimista huolimatta korona pääsi jälleen nostamaan päätään, ja samanlaisten ongelmien kanssa ovat painiskelleet myös valitettavan monet muut toimijat. Yksi vaihtoehto parantaa terveysturvallisuutta merkittävästi on koronapassi, joka pystyttäisiin tarkistamaan jokaiselta töihin tulijalta. Toivommekin, että viranomaiset pystyisivät edistämään passin käyttöönottoa mahdollisimman nopeasti”, Heinimaa toteaa.