Rauman telakan tuotanto hallitusti käyntiin – valvontaa ja rajoituksia tiukennettu

25.2.2021 Mediatiedotteet

Rauma Marine Constructions on käynnistänyt Rauman telakan tuotantoa vaiheittain 25.1.2021 klo 6 alkaen. Yhtiö ajoi telakan tuotannon alas perjantaina 19.2. klo 14, kun telakalla työskentelevien työntekijöiden joukosta oli paljastunut koronatartuntojen rypäs. Viranomaiset testasivat kaikki telakan työntekijät ja asettivat altistuneet karanteeniin. Töitä aloitetaan nyt torstain ja perjantain aikana hiljalleen muutaman kymmenen työntekijän voimin. Viikonlopun telakka on kiinni, ja seuraava erä työntekijöitä saapuu töihin maanantaina.

RMC on käynyt tuotannon keskeytyksen aikana läpi sekä yhtiön omaa että verkostoyhtiöiden toimintaa. RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoo, että vaikka telakalla on toimittu viranomaisohjeiden mukaan jo pitkään, se ei selvästikään ole ollut riittävää.

“Kaikki ovat tehneet parhaansa toimien viranomaisohjeistuksien mukaan. Tässä vaiheessa on kuitenkin selvää, että se ei ole ollut riittävää. Siksi tiukennamme nyt omia ohjeitamme ja niiden noudattamisen valvontaa yhdessä verkoston kanssa. Tiedonkulkuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota, jotta kaikki telakalla työskentelevät ovat tietoisia ohjeistuksista ja niiden merkityksestä myös työajan ulkopuolella. Ohjeiden noudattamisen valvontaa lisätään, ja RMC edellyttää kaikilta toimijoilta nollatoleranssia.”

Heinimaa kertoo, että yrityksen sisäinen viestintä on monikielistä. Yhtiö arvioi seuraavaksi, onko kielivalikoiman laajentamiselle tarvetta ohjeiden ymmärrettävyyden varmistamiseksi.

Töitä porrastetaan, maskin käytön valvontaa tiukennetaan

Telakalle saavutaan jatkossa töihin porrastetusti, ja telakka-alueella liikutaan yksilöidyissä tiimeissä. Myös esimerkiksi taukoja ja ruokailuja porrastetaan aiempaa voimakkaammin. Telakalla on lisäksi voimassa maskipakko, jonka valvontaa on tiukennettu. Lisäksi Rauma Marine Constructions järjestää jatkossa terveydentilan testausta ennen telakka-alueelle tuloa, jotta tilanne ei pääse uusiutumaan.

Heinimaa kertoo, että RMC:llä suhtaudutaan äärimmäisen vakavasti myös mediassa esitettyihin väitteisiin, joiden mukaan verkoston eri toimijat olisivat väärentäneet työntekijöidensä koronatestitodistuksia.

”Meillä ei ole tietoa tällaisesta toiminnasta. Kyse on kuitenkin vakavasta syytöksestä ja tutkimme sen perin pohjin”, Heinimaa sanoo.

RMC päätti telakan tuotannon keskeyttämisestä viime viikolla tilanteen laajuuden paljastuttua. Päätös tehtiin yhdessä viranomaisten kanssa. Telakan tuotannon alasajo tehtiin suunnitelmallisesti ja yhteistyössä alueen kaikkien toimijoiden kanssa.