Rauman telakan koronatilanne rauhallinen – aluehallintoviraston määräyksen käytännön vaikutukset RMC:lle tarkentumassa

21.10.2021 Mediatiedotteet

Rauma Marine Constructionsin (RMC) telakalla Raumalla syyskuun puolivälissä alkanut tartuntarypäs on saatu hallintaan. Rypäs havaittiin telakkayhtiön omissa satunnaistestauksissa aikaisessa vaiheessa, ja koronatilanne on saatu rauhoitettua alle kuukaudessa. Aluehallintovirasto on määrännyt Rauman kaupungin järjestämään telakalla pakolliset terveystarkastukset, joihin liittyvät toimenpiteet tarkentuvat lähiaikoina.

Rauman telakan syksyn tartuntaryppään ensimmäiset tartunnat todettiin RMC:n omissa oireettomien henkilöiden satunnaistesteissä 17.9. RMC laajensi yhteistyössä tartuntatautiviranomaisten kanssa satunnaistestaamista välittömästi tartunnan saaneiden kanssa työskennelleisiin henkilöihin, jotka pystyttiin yhtiön turvallisuussuunnitelman mukaisen tiimiajattelun ansiosta kartoittamaan nopeasti.

Seuraavien päivien aikana RMC:n teettämissä testeissä todettiin lisää tartuntoja, joiden myötä RMC ja Rauman kaupungin terveysviranomaiset päättivät suorittaa laajoja lisätestauksia kaikille rakenteilla olevan laivan parissa työskenteleville. Testejä tehtiin lähes 1 000, ja osa henkilöistä testattiin kahteen tai useampaan kertaan. Myös rokotetut testattiin.

Koronatilanne alkoi rauhoittua viime viikolla, josta lähtien RMC on jatkanut jo keväällä aloitettuja satunnaistestauksia. Tilanne on pysynyt telakalla rauhallisena: tämän viikon noin sadan satunnaistestin joukosta ei ole havaittu uusia tartuntoja.

Viimeisen viikon aikana on todettu 4 tartuntaa karanteenissa olevilla henkilöillä, joten yhteensä tartuntoja on todettu 17.9. alkaen 217.

Aluehallintoviraston määräyksen käytännön vaikutukset täsmentyvät lähiaikoina

Aluehallintovirastot ovat viime viikkoina määränneet pakolliset terveystarkastukset useille telakoille. Lounais-Suomen aluehallintovirasto velvoitti 13.10. Rauman kaupungin järjestämään pakolliset terveystarkastukset RMC:n, sen tytäryhtiöiden ja sen alihankkijoiden työmaihin kuuluvilla työpaikoilla.

Avin mukaan Rauman telakalla on jo tehty oikeansuuntaisia toimenpiteitä, joilla on pystytty vaikuttamaan tautitilanteeseen. Päätöksen tarkoitus on aluehallintoviraston mukaan tukea myönteistä kehitystä.

RMC:n operatiivinen johtaja Ville Laaksonen pitää viimeviikkoista päätöstä loogisena vallitsevassa tilanteessa.

Korona on viime viikkoina leimahtanut useissa maissa ja siten myös Suomen isoilla telakoilla, joten tarve yhtenäisille linjauksille on selkeä. On kuitenkin hienoa huomata, että myös aluehallintovirastossa on noteerattu RMC:llä keväästä asti käytössä olleet tiukat koronatoimet ja niiden ansiosta kuukausia ennen syksyn rypästä rauhallisena pysynyt koronatilanne.

Laaksosen mukaan määräyksen tarkat käytännön vaikutukset eivät vielä ole täysin selvillä, mutta suuntaviivat ovat jo olemassa.

Aluehallintovirasto on antanut määräyksen Rauman kaupungille, joten jatkamme asian edistämistä tiiviissä yhteistyössä heidän ja terveysviranomaisten kanssa. Suunnitteilla ovat muun muassa testaamisen laajentaminen entisestään sekä täyden rokotussarjan edellyttäminen uusilta työntekijöiltä. Jatkamme myös matalan kynnyksen rokotustilaisuuksien järjestämistä telakalla yhdessä Rauman kaupungin kanssa.