Rauman telakalla työskentelevillä todettu 40 koronatartuntaa – valtaosa havaittu RMC:n teettämissä säännöllisissä testauksissa

24.9.2021 Mediatiedotteet

Rauma Marine Constructionsin (RMC) telakalla työskentelevillä on yhtiön teettämissä testauksissa todettu 17.9. alkaen 40 koronatartuntaa, joista 34 on todettu tällä viikolla. Tartuntojen myötä RMC on ryhtynyt yhdessä verkostoyrityksien ja terveysviranomaisten kanssa viipymättä toimenpiteisiin lisätartuntojen estämiseksi.

Tartunnat on paikallistettu tiettyyn rakenteilla olevan laivan osaan, ja ne kohdistuvat pääasiassa verkostoyrityksien työntekijöihin. Turvatoimenpiteenä RMC pitää tässä laivan osassa työskentelevät noin 200 henkilöä poissa töistä viikonlopun ajan. Ensi viikon maanantaina testataan henkilöistä ne, joita viranomaiset eivät aseta karanteeniin. Negatiivisen testituloksen saavat henkilöt voivat palata töihin.

Lisätartuntojen estämiseksi RMC on yhdessä Rauman kaupungin terveysviranomaisten kanssa laajentanut satunnaistestausta merkittävästi. Rauman telakan testauspisteellä on suoritettu kuluneella viikolla laajennettuja satunnaistestauksia sekä RMC:n omalle että verkostoyrityksien henkilöstölle. Myös kahdesti rokotettuja on testattu. Lisäksi RMC tarjosi torstaina 23.9. telakka-alueelta terveysviranomaisille tilat verkostoyrityksien työntekijöiden rokotustilaisuuden järjestämistä varten.

Suhtaudumme äärimmäisen vakavasti ilmenneisiin tartuntoihin ja haluamme yhdessä viranomaisten kanssa varmistaa, että tapauksia ei tule enempää. Aikaisemman onnistuneen viranomaisyhteistyön myötä meillä on hyvä valmius reagoida tartuntoihin nopeasti. Seuraamme tilannetta nyt tarkasti jatkotoimenpiteiden varalta”, sanoo Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Syyskuun puoliväliin mennessä satunnaistestejä yli 2 600 kappaletta – tartuntoja kuusi

RMC on kuluvan vuoden maaliskuusta lähtien tehnyt turvallisuustoimenpiteenä satunnaistestauksia sekä omille että verkostoyrityksien oireettomille työntekijöille. Ennen tämän viikon tartuntoja telakka-alueella työskenteleville oli tehty lähes 2 600 testiä, joiden joukosta oli löytynyt kuusi tartuntaa.

Heinimaa korostaa testaamisen tärkeyttä erityisesti käsillä olevan tilanteen valossa.

Satunnaistestit ovat antaneet meille lähes reaaliaikaisen kuvan telakan koronatilanteesta, joka oli pysynyt rauhallisena ennen kuluvaa viikkoa. Testausmalli on auttanut meitä myös tämänhetkisessä tilanteessa reagoimaan nopeasti, sillä tartunnat havaittiin omalla testauspisteellämme. Olemme pystyneet hyvin pikaisella aikataululla laajentamaan testauksia tiettyyn osaan henkilöistä, minkä toivomme auttavan tilanteen rauhoittamisessa.

Kaikki verkostoyrityksien työntekijät voivat halutessaan mennä telakka-alueen porttien ulkopuolella sijaitsevalle testauspisteelle testattavaksi myös oma-aloitteisesti, jos he ovat oireettomia. Jos töihin tulevalla henkilöllä on vähäisiäkin oireita, hänet ohjataan suoraan työterveyshuoltoon.

Myös muut tiukat turvatoimet edelleen käytössä

RMC:n telakalla on ollut koronaviruspandemian alusta alkaen käytössä laajat turvatoimet koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Helmikuussa ilmenneen tartuntaryppään myötä yhtiö otti välittömästi käyttöön tiukennetun turvallisuussuunnitelman, jota noudatetaan edelleen.

Kaikille telakka-alueella työskenteleville oireettomille henkilöille tehdään satunnaistestauksia ja suoraan ulkomailta telakalle töihin saapuvilta edellytetään negatiivista koronatestitulosta. Verkostoyrityksien työntekijät toimivat majoituksessa, kuljetuksissa ja telakka-alueella tiimeinä, jolloin mahdolliset koronavirukselle altistuneet henkilöt pystytään kartoittamaan nopeasti karanteeniin asettamista varten. Lisäksi telakka-alueen sisätiloissa ja rakenteilla olevassa laivassa on voimassa maskipakko.