Puolustusministeri Kaikkonen vieraili Rauman telakalla – ”Täällä on tarvittava osaaminen sota-alusten rakentamiseen”

24.9.2019 Uutiset

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sekä puolustusvoimien edustajat ovat tutustuneet tänään Rauman telakkaan laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsin vieraana. Ministeri tutustui telakan ajankohtaisiin projekteihin ja keskusteli yhtiön kanssa Puolustusvoimien Laivue 2020 -hankkeesta, jonka valtioneuvosto hyväksyi viime viikolla. RMC toimittaa tulevina vuosina Suomen merivoimille neljä uutta monitoimikorvettia.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen seurueineen on vieraillut tänään Rauman telakalla laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsin (RMC) vieraana. RMC ja Puolustusvoimat pääsivät viime viikolla sopimukseen Merivoimien uusien sotalaivojen rakentamisesta. Vierailullaan Kaikkonen tutustui telakka-alueen lohkotehtaaseen, jossa valmistuu parhaillaan lohkoja Meyerin uuteen jättiristeilijään. Lohkohallikiertueen jälkeen ministeri ja RMC keskustelivat Laivue 2020 -hankkeesta, joka korvaa seitsemän merivoimien poistuvaa alusta neljällä uudella monitoimikorvetilla.

”Olen erittäin tyytyväinen, että sopimus on syntynyt. Huoltovarmuuden kannalta on hyvin tärkeää, että laivat rakennetaan Suomessa. Rauman telakalla on vakuuttavat hallit ja tarvittava osaaminen tämänkaltaiseen vaativaan hankkeeseen”, Kaikkonen kommentoi.

Puolustusministerin kanssa telakalla vierailivat torstaina myös kansliapäällikkö Jukka Juusti sekä ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

Laivue 2020 -hanke työllistää tuhansia

Valtioneuvoston viime viikolla hyväksymän kaupan arvo on lähes 700 miljoonaa euroa. Laivueen suunnittelu on jo käynnissä ja ensimmäisen aluksen rakentaminen alkaa Rauman telakalla vuonna 2022. Korvetit rakennetaan vuoteen 2026 mennessä, ja merivoimien on määrä saada laivue käyttöönsä vuonna 2028. Koko hankkeen arvioitu työllisyysvaikutus on noin 3 600 henkilötyövuotta.

”Liiketoimintamallimme on verkostomainen: hankkeissamme on mukana jopa satoja yrityksiä, joiden verkostoa RMC ohjaa, valvoo ja johtaa. Projektiemme kotimaisuusaste ylittää 80 prosenttia, mikä on poikkeuksellista suomalaisessa vientiteollisuudessa. Laivue 2020 -hankkeessa verkostomme työllistää tuhansia”, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

RMC:n tilauskanta ylittää miljardi euroa

RMC:n kaupallisten siviilihankkeiden tilauskanta on kasvanut moninkertaisesti, ja yhtiö on jo voitollinen ja vahvassa kasvussa.

”Olemme kasvaneet viidessä vuodessa pienestä startupista yhdeksi Suomen meriteollisuuden johtavaksi asiantuntijaorganisaatioksi. Puolustusvoimien korvettien rakentaminen nostaa RMC:n tilauskannan yli miljardin euron. Puolustusvoimien tilauksen ja tänä vuonna tehtyjen kauppojen myötä tilauskantamme on kasvanut yli 30 000 prosenttia”, Heinimaa kertoo.

RMC ja Puolustusvoimat allekirjoittavat sopimuksen korvettien rakentamisesta torstaina 26.9.2019. Sotalaivojen taistelujärjestelmän eli aseet ja sensorit toimittaa Saab, jolle RMC tuottaa tarvittavat suunnittelu- ja asennuspalvelut.