Monitoimihallin havainnekuva

Laivue 2020 -hankkeen monitoimihallin peruskivi muurattiin Rauman telakalla – Halli takaa rakennustöiden turvallisuuden

15.2.2022 Mediatiedotteet

Rauma Marine Constructions valmistautuu parhaillaan Laivue 2020 -hankkeen alusten rakentamiseen. Telakalla muurattiin tiistaina 15. helmikuuta peruskivi uuteen monitoimihalliin, jossa Merivoimien alukset tullaan rakentamaan. Hallin rakennustyöt aloitettiin jo vuoden 2021 puolella. Työt ovat edenneet rivakasti ja aikataulussaan. Halli on keskeisessä roolissa Suomen meripuolustuksen kannalta oleellisten neljän monitoimikorvetin rakentamisessa.

”Halli takaa sen, että pystymme rakentamaan alukset täysin sisätiloissa ja ulkopuolisilta katseilta suojassa. Kyse on sekä Rauman telakan että Suomen kannalta erittäin tärkeästä projektista ja haluamme taata rakennustöiden turvallisuuden kaikin mahdollisin keinoin. Raumalla on rakennettu lähestulkoon kaikki Suomen suuret sotalaivat, joten on hienoa, että tämä työ saa jatkoa Laivue 2020 -hankkeen myötä”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Yhteistyö kaupungin kanssa elintärkeää

Hallin rakennuttaa Rauman kaupungin ja RMC:n yhdessä omistama kiinteistöyhtiö. Kaupungin osuus yhtiöstä on 80 prosenttia. Telakkayhtiö on hallin pitkäaikainen vuokralainen. Pääurakoitsijana projektissa toimii SRV.

Halli tulee olemaan valmistuessaan 186 metriä pitkä, 44 metriä leveä ja 32 metriä korkea. Kokonaistilavuudeltaan yli 226 000 kuution halli tulee olemaan yksi Rauman suurimmista teollisuusrakennuksista. Hallin kokonaiskustannus on noin 26 miljoonaa euroa.

”Rauman kaupungin osallistuminen monitoimihallihankkeeseen on osoitus kaupungin pitkäjänteisestä sitoutumisesta telakka-alueen kehittämiseen. Kaupunki haluaa esimerkillään rohkaista yhä uusien investointien tekemiseen telakka-alueelle ja sille sijoittuneiden toimijoiden toimintaedellytysten parantamiseen. Meriteollisuus ja erityisesti RMC:n laivanrakennus ovat merkittävä osa Rauman kaupungin ja raumalaisten identiteettiä – osallisuus tuo mukanaan erityistä ylpeyttä jokaisesta telakalta valmistuneesta aluksesta”, Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela hehkuttaa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että hedelmällinen yhteistyö Rauman kaupungin kanssa mahdollistaa hallin rakentamisen ja sen pitkäaikaisen käytön RMC:lle. Halli takaa töitä Raumalle ja telakalle vuoksiksi eteenpäin. Pelkästään Laivue 2020 -hankkeen alusten työllistävä vaikutus on 3 600 henkilötyövuotta, ja sen jälkeenkin halli mahdollistaa erilaisten viranomaisalusten ja muiden merkittävien alusten rakentamisen Raumalla”, Jyrki Heinimaa toteaa.

On ilo olla mukana toteuttamassa suomalaista laivanrakennusta merkittävästi edistävää hanketta. Hanke toteutetaan elinkaariviisaasti energiatehokkuus ja tulevaisuuden monipuoliset käyttötarpeet sekä käyttäjän vaatimukset ja kokonaistaloudellisuus huomioiden. Tiiviissä yhteistyössä toteutettava hanke takaa onnistuneen lopputuloksen”, toteaa SRV:n aluejohtaja Lari Mallius.

Miljardin euron tilauskanta takaa investoinnit tulevaan

Kokonaan kotimaisessa omistuksessa olevan RMC:n tilauskanta on kasvanut viime vuosina merkittävästi, yli miljardiin euroon. Raumalla on pitkä historia viranomaisalusten rakentamisessa, mutta telakalla on rakennettu viime vuosina myös useita teknologista edelläkävijyyttä osoittavia kaupallisia aluksia, kuten syksyllä Vaasa-Uumaja-välillä aloittanut, kansainvälisesti palkittu matkustaja-autolautta.

RMC kehittää toimintaansa jatkuvasti ja investoi telakan kehittämiseen edelleen. Hallin lisäksi RMC on tehnyt merkittäviä investointeja esimerkiksi terästuotantoon Laivue 2020 -hanketta varten, ja terästyöt hankkeen alusten prototyyppilohkon parissa ovat jo käynnissä. Telakalla onkin edessään työntäynteinen kevät, sillä meneillään ovat myös Tallinkin uuden matkustaja-autolautan viimeistelytyöt. Tämän lisäksi telakalla aloitetaan maaliskuussa tasmanialaiselle TT-Linelle rakennettavien alusten tuotanto.