Aurora Botnialle käyttöön pelastusveneiden sijaan evakuointijärjestelmä

25.3.2021 Mediatiedotteet

Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla on rakenteilla Wasalinen matkustaja-autolautta Aurora Botnia. Pelastusveneiden sijaan laivalle tulee käyttöön pelastautumista varten kaksi evakuointijärjestelmää, jotka toimittaa Viking Life-Saving Equipment. Hätätilanteessa järjestelmät saadaan käyttöön vain 90 sekunnissa, ja niillä voi pelastautua yli 1 100 ihmistä alle 30 minuutissa. Evakuointijärjestelmää testattiin onnistuneesti Rauman telakalla keskiviikkona 24. maaliskuuta.

Matkustaja-autolautta Aurora Botnian rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla.

Pelastusveneiden sijaan Aurora Botniassa käytetään pelastautumiseen kahta laivan kannelta laukaistavaa evakuointijärjestelmää. Laukaisun myötä veteen putoaa evakuointisukka ja pelastuslautta, joka täyttyy automaattisesti. Kun lautta on täyttynyt, matkustajat voivat liukua sille evakuointisukkaa pitkin.

Pelastusveneisiin verrattuna evakuointijärjestelmällä on monta etua. Se vie vähän tilaa, sen saa käyttöön erittäin lyhyessä ajassa, sille mahtuu suuri määrä matkustajia ja pelastautuminen on sen avulla nopeaa.

”Aurora Botnian kokoiseen laivaan tarvittaisiin perinteisiä pelastusveneitä noin 6–8 kappaletta. Yhteen pelastusveneeseen mahtuisi enintään 150 matkustajaa ja sen käyttöönotto veisi noin 10 minuuttia neljältä henkilöltä. Evakuointijärjestelmiä laivaan tarvitaan vain kaksi ja yhden järjestelmän käyttöönotto vie ainoastaan noin 90 sekuntia 1–2 henkilöltä. Aurora Botnia on ensimmäinen suomalainen matkustaja-alus, joka korvaa pelastusveneet kokonaan evakuointijärjestelmillä”, kertoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.

Evakuointijärjestelmää testattiin keskiviikkona 24.3. RMC:n telakalla Raumalla hyvin tuloksin.

”Tämänpäiväinen testaus onnistui erinomaisesti, eikä teknisiä ongelmia ilmennyt. Noin 20 ihmistä pelastettiin järjestelmän avulla hyvin nopeasti”, kertoo Aurora Botnian projektipäällikkö Johanna Kaijo Rauma Marine Constructionsilta.

Tänä keväänä valmistuva Aurora Botnia tulee liikennöimään reittiä Vaasan ja Uumajan välillä. Laiva on maailman ympäristöystävällisin matkustaja-autolautta.

Videon evakuointijärjestelmän testauksesta voit katsoa täältä: https://youtu.be/CxPG9dNCdrQ