Viranomais- ja tutkimusalukset

Meillä on vuosikymmenien kokemus alusten rakentamisesta puolustusvoimille ja viranomaisille.

Meillä on laajaa ja pitkäaikaista osaamista puolustusvoimien ja viranomaisten tarvitsemien alusten sekä tutkimusalusten rakentamisesta ja huoltamisesta. Suomen meripuolustus on kautta aikojen nojannut raumalaiseen osaamiseen.

Raumalla on rakennettu ja huollettu huomattava osa Suomen valtion omistamista aluksista, kuten kaikki monitoimimurtajat ja suuret vartioalukset. Myös kaikki vuoden 1990 jälkeen käyttöön otetut Merivoimien isot taistelualukset on rakennettu Raumalla.

Lisäksi Raumalla on rakennettu useita tutkimusaluksia. Kansainvälistä huipputasoa edustaa Etelä-Afrikan ympäristöministeriölle vuonna 2014 rakennettu SA Agulhas II, jolla operoinut tutkimusryhmä löysi yli sata vuotta sitten uponneen Endurance-aluksen hylyn.

TURVA
sa agulhas II
rv mirabilis
acv tuuli
hamina class
HÄMEENMAA CLASS
RAUMA CLASS
KURKI
Laivue 2020
Merivoimat

Loa
Beam mld.

Draught
Gross Tonnage
Speed
Crew

114 m
16 m
5 m
24 036 t
26 kn
70

Laivue 2020

Syyskuussa 2016 allekirjoitimme Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kanssa aiesopimuksen neljän Laivue 2020 -monitoimikorvetin rakentamisesta Raumalla. Lopullinen laivanrakentamissopimus solmittiin syyskuussa 2019.

Uudet monitoimikorvetit korvaavat Merivoimien seitsemän käytöstä poistuvaa alusta. Korvetit kykenevät pinta-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan, ilmatorjuntatehtäviin ja merioperaatioiden johtamiseen.

Korvetit rakennetaan sisätiloissa katseilta suojassa. Tätä varten olemme investoineet 26 miljoonan monitoimihalliin.

Tutkimusalus Aranda

Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus Arandan peruskorjaus aloitettiin Rauman telakalla loppukesästä 2017. Aranda luovutettiin tilaajalleen kesällä 2018. Arandan korjauksella ja uudistamisella haluttiin taata sen toimintakyky 2030-luvulle asti. Uudistuksen yhteydessä aluksen keskelle lisättiin uusi lohko ja sekä sen perää että peräkantta muotoiltiin uudelleen. Yhteensä Aranda piteni seitsemällä metrillä. Lisämetrit mahdollistivat tutkimus- ja laboratoriotilojen laajentamisen ja siirtymisen uusien tutkimuksellisten vaatimuksien mukaiseen, täysin sähköiseen voimansiirtoon.

Peruskorjauksen seurauksena Aranda on aiempaa ympäristöystävällisempi, sillä se voi käyttää polttoaineenaan biodieseliä ympäri vuoden. Lisäksi se voi kulkea lyhyitä matkoja pelkästään akkusähköllä. Uusi akkuteknologia pienentää päästöjä ja vähentää aluksen mereen aiheuttamaa melua huomattavasti, mikä helpottaa merieliöiden tutkimista.