Uutiset

Rauma Marine Constructions on solminut kolme merkittävää päälaitehankintasopimusta Puolustusvoimille toimitettaviin monitoimikorvetteihin. Monitoimikorvettien päälaitteet ostetaan globaalisti johtavilta alan toimittajilta, joiden järjestelmät on kehitetty erityisesti taistelualuksiin. Solmittujen sopimusten arvo on yli sata miljoonaa euroa.
Tärkeimmät sopimukset kriittisistä pitkän toimitusajan laitteista on allekirjoitettu kevään ja kesän aikana hyvin poikkeuksellisessa maailmantilanteessa. Koronapandemia on aiheuttanut merkittäviä haasteita monille yrityksille, eikä se ole ollut vaikutukseton Laivue 2020 -hankkeellekaan.
-Tässä haastavassa tilanteessa on jouduttu kehittämään uusia toimintatapoja, ja neuvottelumenettelyt ovat vaatineet uusia tapoja toimia sekä pitkäjänteisyyttä kaikilta osapuolilta. Olemme todella tyytyväisiä, että suurimmat ja aikataulukriittisimmät laitehankinnat Puolustusvoimien tilaamaa Laivue 2020 -hanketta varten on nyt tehty. Saavutus on huomattava maailmassa, jossa monet telakat ja yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa jo kokonaan, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Monitoimikorvettien koneiston tärkeimpiä laitteita ovat kaasuturbiini ja sähkökäyttöjärjestelmä ja ne potkuriakseleihin yhdistävä vaihteisto sekä päädiesel-generaattorit. Suorituskyvyn kannalta kriittisen ja teknisesti haastavan vaihteiston sekä sähkökäyttöjärjestelmän toimittaa aluksiin saksalainen RENK AG. Yhtiöllä on vuosikymmenten kokemus taistelualusten vaihdetoimituksista lukuisille valtioille ympäri maailman.
Kaasuturbiinin aluksiin toimittaa yhdysvaltalainen General Electric. LM2500-kaasuturbiini on yleisin sotalaivoissa käytetty kaasuturbiini maailmassa. Suomen merivoimat tulee olemaan 39. tätä turbiinimallia käyttävä laivasto maailmassa.
Aluksen sähkö tuotetaan puolestaan MAN Energy Solutions SE:n erittäin hiljaisilla 12V 175D -dieselgeneraattoreilla.
Toimittajavalinnoissa tärkeässä roolissa oli aluksen operatiivisen suorituskyvyn varmistaminen eli moottoreiden ja vaihteiden teho-painosuhde, alusten vedenalainen hiljaisuus ja taistelunkestävyys. Kaikissa järjestelmissä on myös huomioitu sotalaivoille erittäin poikkeukselliset talvi- ja jäissäkulkuvaatimukset. Laivue 2020 -alusten koneisto- ja propulsioratkaisu on niin sanottu CODELAG (Combined Diesel Electric and Gas) kahdella potkuriakselilinjalla. Alhaisemmilla nopeuksilla alusta kuljettavat vaihteeseen kytkeytyvät sähkömoottorit, jotka saavat tehonsa dieselgeneraattoreilta. Suuremmilla nopeuksilla ja raskaissa jääolosuhteissa vaihteeseen kytketään suuritehoinen kaasuturbiini.
Valitut järjestelmät ja niiden toimittajat täyttävät myös alukselta vaaditun kansallisen huoltovarmuuden kriteerit. Alukset huolletaan Suomessa koko niiden elinjakson ajan.

Rauman telakalla Tallinkin uusimman nopean shuttle-aluksen työt etenevät suunnitellusti. Rauma Marine Constructionsin uudisrakennuksen NB6003 eli MyStarin köli laskettiin tänään 18. syyskuuta. MyStarin on määrä valmistua vuoden 2022 alkupuolella, minkä jälkeen se liikennöi Tallinnan ja Helsingin välillä. Aluksen rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus on noin 1 500 henkilötyövuotta.
Aluksen ensimmäinen kölilohko laskettiin tänään Rauman telakan rakennusaltaaseen. Lohko painaa noin 270 tonnia. Kölinlasku on laivanrakennuksessa merkittävä taitekohta, jota voi pitää laivan syntyhetkenä. Kölin alle laitetaan laskun yhteydessä perinteisesti onnenlantit. Nyt onnenlantteina käytettiin suomalaisia ja virolaisia euron kolikoita.
”Globaalista taloustilanteesta ja koronapandemiasta huolimatta voimme iloksemme kertoa, että Rauman telakalla tuotanto on pysynyt käynnissä ja laivojen rakentaminen on jatkunut. Koronapandemian ollessa edelleen käynnissä emme voi vielä arvioida sen lopullisia vaikutuksia telakan toimintaan. Olemme kuitenkin luottavaisia, että toiminta jatkuu suunnitellusti”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Päälaitteiden toimitukset telakalle etenevät aikataulussaan. Kesällä testattiin aluksen pääkoneet, ja generaattorien testaukset saatiin päätökseen elokuussa.
”Nyt on tärkeää katsoa sekä lähitulevaisuuteen että hieman pitemmälle ja jatkaa tämänkaltaisten avainprojektien viemistä eteenpäin. Avainprojektien ansiosta laivaliikenne on tulevaisuudessa yhä ympäristöystävällisempää, tehokkaampaa ja vastuullisempaa”, sanoo Tallink Gruppin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.
”Olemme iloisia ja ylpeitä, että MyStar-projektin myötä voimme olla mukana ylläpitämässä Suomen rikasta laivanrakentamisen perinnettä. Nyt jos koskaan on tärkeää, että laiva voidaan rakentaa aivan naapurissa eli Suomessa. Täten voimme tukea työllisyyttä niin Suomessa kuin Virossakin, pitää Suomen pitkäikäisen meriteollisuuden rattaat pyörimässä sekä tukea koko Itämeren alueen taloutta”, Nõgene toteaa.
MyStarin rakentaminen käynnistyi huhtikuussa 2020. Seuraava virstanpylväs kölinlaskun jälkeen on vesillelasku kesällä 2021. Valmis alus luovutetaan tilaajalle alkuvuodesta 2022. Kyseessä on noin 250 miljoonan euron projekti.
Kölinlaskuseremonian voi katsoa taltiointina täällä.

Wasalinen uusi matkustaja-autolautta Aurora Botnia laskettiin vesille Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla perjantaina 11. syyskuuta. Alus valmistuu keväällä 2021, minkä jälkeen se liikennöi Vaasan ja Uumajan välillä. Aluksen rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus on noin 800 henkilötyövuotta.
Vesillelaskupäivä on Aurora Botnian historiassa merkityksellinen. Vaasan ja Uumajan kaupunkien perustama Kvarken-työryhmä toimitti Viestintäministeriölle 11. syyskuuta 2012 raportin Ehdotukset toimenpiteiksi matkustaja- ja tavaraliikenteen turvaamiseksi Kvarkenissa ympäri vuoden. Nyt, tasan kahdeksan vuotta myöhemmin, Wasalinen uusi laiva, Rauma Marine Constructionsin uudisrakennus NB6002 laskettiin vesille.
”Voimme olla ylpeitä siitä, että vallitsevista olosuhteista huolimatta juhlistamme tänään Aurora Botnian vesillelaskua. RMC:n ja verkostoyritystemme työntekijät ovat tehneet erinomaista työtä ratkoen yhä uudelleen koronan aiheuttamia haasteita ja vieneet projektia määrätietoisesti eteenpäin. Olen myös todella tyytyväinen asiakkaan kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja uskon sen jatkuvan erinomaisena tästä eteenpäinkin. Projekti on uniikki meille molemmille”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Uudenlainen tekniikka alentaa hiilidioksidipäästöjä
Aurora Botnia on maailman ensimmäinen matkustaja-autolautta, joka tulee täyttämään Clean Design -luokkamerkin kriteerit. Sen neljä Wärtsilän toimittamaa pääkonetta toimivat sekä nesteytetyllä maakaasulla (LNG) että biokaasulla (LBG), ja sen liikenne satamiin voidaan hoitaa sähköllä. Uuden tekniikan ansiosta aluksen hiilidioksidipäästöt laskevat huomattavasti Merenkurkussa nyt liikennöivään alukseen verrattuna.
”Tänä erityisenä päivänä haluan kiittää koko Wasalinen henkilöstöä sekä laivalla että maissa. Haluan myös lähettää kiitokseni kaikille kumppaneillemme ja kaikille, jotka tukevat meitä tällä matkalla. Uusi laiva on maailman ympäristöystävällisin matkustaja-autolautta ja siinä on paljon uusia ominaisuuksia. Wasaline haluaa olla Itämeren sympaattisin, ympäristöystävällisin ja luotettavin varustamo. Tänään aloitamme myös matkamme päivittämään tuotemerkkiämme vastaamaan tätä uutta aikakautta”, Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg sanoo.
Työt jatkuvat laivan sisällä
Vesillelaskun jälkeen alus siirtyy runkotyövaiheesta varusteluvaiheeseen. Varusteluvaiheessa rakentamisen painopiste vaihtuu terästyöstä putkitöihin, eristykseen, ilmastointiin ja sähkötöihin. Lisäksi aluksen konehuoneiden varustelutyöt ja autokansien rakentaminen jatkuvat.
Laivaa herätellään henkiin, kun automaation ja erilaisten systeemien yhteensovittamisen kautta sähköt saadaan päälle ja putkissa alkaa kiertää vettä ja polttoainetta. Aluksen sisustustyöt tehdään ensi talven aikana. Varusteluvaihe huipentuu ennen laivan luovutusta tehtäviin käyttöönotto- ja merikokeisiin keväällä 2021.
Voit katsoa Aurora Botnian vesillelaskuseremonian tallennuksen osoitteessa: https://vimeo.com/452475147/9e781d1baa
Koronaviruksen ja sen aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden vuoksi Australian TT-Line Company Pty. Ltd on vetäytynyt Rauma Marine Constructionsin (RMC) kanssa tehdystä kahden matkustaja-autolautan aiesopimuksesta. Aiesopimus kahden matkustaja-autolautan rakentamisesta allekirjoitettiin tämän vuoden helmikuussa.
TT-Line Company vetäytyi kaupasta Tasmanian osavaltion omistajaohjausministerien tekemän päätöksen mukaisesti. Alusten rakentamisen oli tarkoitus alkaa Rauman telakalla alkuvuodesta 2021.
– TT-Line Company on ilmoittanut meille, että he vetäytyvät kaupasta ja lykkäävät laivahankintaa maailmanlaajuisen koronapandemian ja sen aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden vuoksi. Tilanne on meille luonnollisesti valitettava, mutta voimme onneksemme todeta, että kaupan peruuntuminen ei aiheuta RMC:lle välittömiä muutostarpeita, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
– Olemme aina valmiina jatkamaan keskusteluita TT-Line Companyn kanssa, kun alusten rakentaminen tulee ajankohtaiseksi, Heinimaa jatkaa.
– On ollut ilo työskennellä RMC:n kanssa, ja olemme pahoillamme, että joudumme vetäytymään sopimuksesta, jonka uskoimme johtavan kolmen vuoden hedelmälliseen yhteistyöhön, sanoo TT-Line Companyn toimitusjohtaja Bernard Dwyer.
Rauma Marine Constructions rakentaa parhaillaan Wasalinelle Aurora Botnia -matkustaja-autolauttaa Vaasa-Uumaja-välille. Tallink Gruppin shuttle-alus MyStarin tuotanto alkoi niin ikään Rauman telakalla huhtikuussa. Lisäksi RMC solmi viime syksynä Puolustusvoimien kanssa sopimuksen neljän monitoimikorvetin rakentamisesta.
– Tuotannossa olevien projektien toteuttaminen ja neljän monitoimikorvetin suunnittelutyöt jatkuvat Rauman telakalla sovitusti. Teemme jatkuvasti töitä myös uusien ja vaihtoehtoisten projektin kanssa, Heinimaa jatkaa.

Rauma Marine Constructionsin (RMC) Rauman telakalla rakennettavan Tallinkin uuden shuttlealuksen, MyStarin, pääkoneiden valmistus on käynnissä. Ensimmäinen pääkone on valmistunut ja koeajettu tehtaalla onnistuneesti. Kaksoispolttoaineratkaisulla varustetut pääkoneet alukseen valmistaa saksalainen MAN Energy Solutions.
Helsinki-Tallinna välillä liikennöivä nopea shuttlealus, MyStar, on valmistuttuaan yksi Itämeren ympäristöystävällisimmistä aluksista. Kaksoispolttoaineratkaisulla varustetut pääkoneet ovat tärkein teknologinen ratkaisu aluksen ympäristöystävällisyyden ja energiatehokkuuden varmistamiseksi. Yhden pääkoneen nimellisteho on 8400 kW eli 11 265 hevosvoimaa (hp). Yhteensä alukseen tulee viisi 8-sylinteristä pääkonetta.
MyStarissa käytetään ensisijaisena polttoaineena vähäpäästöistä nesteytettyä maakaasua (LNG). Aluksella on mahdollista käyttää tulevaisuudessa polttoaineena myös biokaasua, kun siitä tulee käyttökelpoinen polttoainevaihtoehto. Aluksen edistyksellinen sähköpropulsiokoneisto mahdollistaa laivan operoinnin kaikissa tilanteissa energiatehokkaasti jopa 27 solmun nopeudella.
– Haluamme olla kehityksen kärjessä ottamassa käyttöön teknologisia kokonaisratkaisuja ympäristöystävällisen merenkulun kehittämiseksi. Nyt rakenteilla olevan MyStarin pääkoneet voidaan käynnistää nesteytetyllä maakaasulla. Diesel-polttoaineen kulutus on näin ollen myös käynnistyksessä mahdollisimman vähäistä, mikä vähentää päästöjä merkittävästi omalta osaltaan, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
– Tallink Grupp etsii jatkuvasti innovatiivisia ja vihreitä ratkaisuja Itämerelle ja merenkulkuun yleensä. Valmistuttuaan MyStar on laivastomme toinen LNG-käyttöinen nopea alus, joka operoi Tallinna-Helsinki välillä. On hienoa työskennellä saman henkisten yritysten kanssa, kuten MAN Energy Solutions, joille innovatiiviset ja ympäristöystävälliset ratkaisut ovat liiketoiminnan ydintä. Yhteistyössä voimme saavuttaa kestävän merenkulun tavoitteet, täyttää kaikki nykyiset ja tulevat säädökset samalla kun varmistamme pienemmät merenkulun ympäristövaikutukset, sanoo Tallin Gruppin kapteeni Tarvi-Carlos Tuulik.
MyStar-matkustaja-autolautan tuotanto aloitettiin Rauman telakalla 6. huhtikuuta 2020. MyStar on tällä hetkellä suurin RMC:n rakenteilla oleva laiva Rauman telakalla. Alus on noin 212 metriä pitkä, ja sen bruttovetoisuus on noin 50 000 tonnia. Matkustajia ja miehistöä alukseen mahtuu 3 000 henkeä ja siinä on 1 900 kaistametriä tilaa ajoneuvolle ja rekoille. Projektin työllisyysvaikutus telakalle on arviolta yli 1 500 henkilötyövuotta. MyStar liikennöi tulevaisuudessa Helsinki–Tallinna-välillä. Aluksen rakentamisessa otetaan huomioon aluksen operointiprofiili, suurten matkustajamäärien ja ajoneuvojen tehokas toiminnallisuus sekä viihtyvyys.
MyStarin tuotannon aloitus videoitiin ja se on katsottavissa osoitteessa: https://vimeo.com/400237809
Rauma Marine Constructions Oy:n johtoon on tehty uusi nimitys, joka astui voimaan 1. toukokuuta 2020.
DI Mika Laurilehto on nimitetty yhtiön myyntijohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Laurilehto siirtyi myyntijohtajan tehtävään saksalaiselta telakkayhtiö MV Werfteniltä, missä hän työskenteli johtotehtävissä vastuualueenaan Project and network development sekä sitä ennen Design and engineering. Tätä ennen Laurilehto toimi suunnittelutoimisto Deltamarinin toimitusjohtajana.

Wasalinen uuden matkustaja-autolautan, Aurora Botnian, rakentaminen Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla etenee koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta.
– Viimeisten lohkojen kokoaminen on alkamassa ja rungon koonti sekä konehuoneiden ja autokansien varustelu jatkuvat vilkkaana. Puolan Gdanskista toimitetaan Aurora Botniaan yhteensä seitsemän lohkoa, joista kolme saapui huhtikuun lopulla. Saapuneiden lohkojen varustelu on nyt käynnissä, kertoo uudisrakennusprojektin NB6002 projektipäällikkö Johanna Kaijo.
Hyttien rakentaminen on niin ikään aloitettu Raumalla. Elokuussa telakalle toimitetaan asennusta varten muun muassa keulaportti sekä muita varusteita kuten laitaovet ja liikkuva autokansi.
Wasalinen projektissa työskentelee RMC:n oman henkilöstön lisäksi tällä hetkellä lähes 400 verkoston henkilöä ja he edustavat yli kymmentä kansalaisuutta. Koronatilanne on aiheuttanut haasteita lisä- ja vaihtomiehitykseen.
– Toivomme, että hallituksen maanantaina 4. toukokuuta tekemät päätökset työvoiman liikkuvuuden helpottamisesta auttavat tähän tilanteeseen, RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa sanoo.
– Aluksemme tulee olemaan maailman ympäristöystävällisin matkustaja-autolautta. On ilo seurata rakennuksen etenemistä ja miten hyvin projekti edistyy. Erinomainen yhteistyö telakan ja alihankkijoiden kanssa näkyy kaikkialla, ja rakentaminen etenee aikataulun mukaisesti kaikista haasteista huolimatta, kertoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.
Seuraava merkittävä etappi Aurora Botnian rakentamisessa on syksyllä tapahtuva vesillelasku.

Rauma Marine Constructions (RMC) jatkaa laivojen suunnittelua ja rakentamista koronaviruksen aiheuttaman maailmanlaajuisen epidemian haasteista huolimatta. Tallinkin uuden shuttle-aluksen, MyStarin, rakentaminen on käynnistynyt Rauman telakalla maanantaina 6. huhtikuuta.
Tallinkin uusi matkustaja-autolautta on suurin Rauma Marine Constructionsin (RMC) telakalla tähän mennessä rakennettava laiva. Alus tulee hyödyntämään uusinta teknologiaa ja innovatiivisia ratkaisuja. Energiatehokkaassa laivassa on esimerkiksi kaksoispolttoaineratkaisu, jonka toisena polttoaineena on mahdollista käyttää vähäpäästöisempää nesteytettyä maakaasua (LNG). Aluksen edistyksellinen sähköpropulsiokoneisto mahdollistaa laivan operoinnin kaikissa tilanteissa energiatehokkaasti jopa 27 solmun nopeudella.
”Olemme ylpeinä aloittamassa uuden MyStar-aluksen tuotantoa ja samalla jatkamassa yhteistä laivanrakennusperinnettä tärkeän asiakkaamme Tallink Gruppin kanssa, jolle tämä on jo seitsemäs lautta-alus Raumalta. Olemme yhdessä kehittämässä Suomen ja Viron välistä laivaliikennettä entistä ympäristöystävällisempään suuntaan”, RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa sanoo.
RMC:n tavoitteena on olla Euroopan johtava matkustaja-autolauttojen rakentaja. Heinimaan mukaan Tallinkin aluksen rakentaminen luo tälle hyvää pohjaa.
Tallink MyStarin arvo on noin 250 miljoonaa euroa. Alus on noin 212 metriä pitkä, ja sen bruttovetoisuus on noin 50 000 tonnia. Matkustajia ja miehistöä alukseen mahtuu 3 000 henkeä ja siinä on 1 900 kaistametriä tilaa ajoneuvolle ja rekoille. Projektin työllisyysvaikutus telakalle on arviolta yli 1 500 henkilötyövuotta. MyStar liikennöi tulevaisuudessa Helsinki–Tallinna-välillä. Aluksen rakentamisessa otetaan huomioon aluksen operointiprofiili, suurten matkustajamäärien ja ajoneuvojen tehokas toiminnallisuus sekä viihtyvyys.
Meriliikenne on talouden kannalta elintärkeää
”Viime viikkojen aikana maailma on muuttunut niin paljon, että sitä hädin tuskin tunnistaa. Kaikkialla on haasteita, sulkemisia ja lakkauttamisia. Myös Tallinkin tilanne on haastava, mutta teemme töitä selvitäksemme ja katsomme eteenpäin. MyStarin rakentaminen on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden projekteistamme. Jo ennen koronakriisiä alkanut urakka tuottaa yhden Itämeren ympäristöystävällisimmistä aluksista. Olen iloinen, että aloitamme tänään projektin uuden vaiheen yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme, Rauman telakan kanssa”, sanoo Tallink Gruppin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.
”Haastavana aikana käy entistäkin selvemmäksi, miten tärkeitä luotettavat ja ympäristöystävälliset laivat sekä toimiva meriliikenne ovat taloudelle ja ulkomaankaupan turvaamiselle. Siksi me Tallinkilla sitoudumme Itämeren innovatiivisimpien ja vastuullisimpien laivojen rakentamiseen ja liikennöintiin entistäkin vahvemmin”, Nõgene toteaa.
Rauman telakalla ehkäistään koronaviruksen leviämistä tehokkaasti
Rauman telakalla on toteutettu mittavia toimenpiteitä RMC:n toiminnan ylläpitämiseksi ja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi: henkilöstöä ja yhteistyökumppaneita tiedotetaan aktiivisesti, etätyötä on lisätty, sähköisiä toimintaympäristöjä kehitetään ja henkilöstöä tuetaan haastavassa tilanteessa. Puhtauteen ja siisteyteen liittyviä toimenpiteitä on tehostettu kaikissa toiminnoissa. Tuotannossa keskitytään erityisesti työskentelytapojen kehittämiseen tiiviissä yhteistyössä yhteistyökumppanien kanssa.
”Ensisijaisena tavoitteenamme on varmistaa henkilöstön ja yhteistyökumppanien turvallisuus. Lisäksi tavoitteenamme on minimoida koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset ja tuotannolliset vaikutukset. Töitä riittää, kunhan vain työvoima ja materiaalit liikkuvat. Meillä on nyt hyvä vauhti päällä telakalla”, Jyrki Heinimaa sanoo.
Kuvassa: RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa ja projektipäällikkö Marko Paloluoto aloittivat tänään teräksen leikkauksella RMC:n uudisrakennuksen NB6003:n, Tallinkin MyStarin tuotannon.

Rauman telakan tilauskanta nousi vuonna 2019 yli miljardiin euroon. Suomen meriteollisuus voi muutenkin hyvin, sillä sen liikevaihto kasvoi vuoden 2018 aikana lähes 10 %. Tällä hetkellä Raumalla on työn alla autolauttoja ja viranomaisaluksia, ja telakalla olisi annettavaa myös Pohjanlahden jäänmurtajakannan uusimiseen. Paras vaihtoehto uusimiselle olisi yhteistyö murrettavia väyliä jakavan naapurimaa Ruotsin kanssa.
Rauman telakka elää voimakasta kasvukautta. Rauma Marine Constructionsin (RMC) varatoimitusjohtaja Timo Suistio kuvaa telakan 2020-lukua autolauttojen ja viranomaisalusten vuosikymmeneksi.
Tilauskirjassa on tällä hetkellä kaksi matkustaja-autolauttaa ja neljä monitoimikorvettia Puolustusvoimille. Lisäksi RMC solmi helmikuun viimeisellä viikolla australialaisen TT-Line Companyn kanssa aiesopimuksen kahdesta Spirit of Tasmania -matkustaja-autolautasta.
”RMC:n tuotantotilanne mahdollistaa myös jäänmurtajien yhteishankkeen toteuttamisen. Pidän tätä suurena mahdollisuutena Suomen meriklusterin kehittämiselle etenkin innovaatioiden suhteen”, Suistio sanoo.
Suomen ja Ruotsin yhteinen jäänmurtajahanke herätti keskustelua RMC:n sidosryhmilleen järjestemässä ajankohtaisseminaarissa tiistaina 3. maaliskuuta.
Jäänmurtajat voitaisiin uusia yhteistyössä Ruotsin kanssa
Suomen meriteollisuuden kilpailuvaltti kansainvälisillä markkinoilla on innovatiivisuus. Sille on nyt myös kysyntää, kun meriteollisuudessa on digitaalisuuden ja hiilipäästöjen vähentämistavoitteiden myötä käynnissä iso murros.
”Suomessa on tällä hetkellä rakenteilla 14 ympäristöystävällistä alusta. Tämä trendi tulee kasvamaan myös globaalisti, mikä luo meille valtavasti mahdollisuuksia”, Suomen Varustamoiden toimitusjohtaja Tiina Tuurnala sanoo.
Uusien jäänmurtajien tulee vastata 2050-luvulle asetettuihin ilmastotavoitteisiin. Aluksiin ei kuitenkaan vielä ole olemassa valmiita ratkaisuja, joiden avulla tavoitteisiin päästäisiin.
”Ratkaisut pitää siis kehittää. Julkiset hankinnat ovat Suomessa aina olleet keihäänkärkiä teollisille innovaatioille ja menestykselle”, Rauma Marine Constructionsin hallituksen puheenjohtaja Mikko Niini toteaa.
Niini korostaa Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä jäänmurtajahankinnoissa, koska mailla on yhteistyösopimus myös itse jäänmurtamisesta. Maat sopivat yhteistyöstä 1970-luvulla päättäessään pitää Perämeren auki laivaliikenteelle ympärivuotisesti.
”Ruotsi on lähtenyt omassa jäänmurtajahankkeessaan jo liikkeelle. Suomen pitäisi nyt muodostaa tässä asiassa oma suunnitelmansa ja päättää toimijat ja aikataulu. RMC on valmis johtamaan ja toteuttamaan murtajahankkeen yhteistyössä verkostonsa kanssa”, Niini sanoo.
Meriklusterin liikevaihto rikkonee pian 15 miljardin euron rajan
Turun yliopiston Brahea-instituutin erikoistutkija Tapio Karvosen mukaan suomalaisen meriteollisuuden nousukausi näkyy jo Suomen meriklusterin vuoden 2018 tunnusluvuissa. Meriklusterin liikevaihto vuoden aikana oli yli 14 miljardia euroa.
”Vuoden 2019 luvut eivät ole vielä selvillä, mutta kasvu on ollut vuoden aikana niin vahvaa, että luultavasti liikevaihto menee jo yli 15 miljardin”, Karvonen sanoo.
Suurin osa meriklusterin liikevaihdosta tuli meriteollisuudesta, jonka liikevaihto oli reilut 9 miljardia euroa. Kasvua vuodesta 2017 meriteollisuudessa oli 9,8 %. Suomen seitsemän suuren telakan suhteen kasvutahti oli vielä kovempi kohoten keskimäärin 30 %:iin.
Meriteollisuus työllisti vuonna 2018 yli 30 000 henkilöä, mikä on 5,6 % enemmän kuin vuonna 2017.
”Telakka- ja muulla meriteollisuudella on Suomessa erittäin merkittävät taloudelliset vaikutukset niin liikevaihdon kuin työllistymisen osalta. Vaikutukset ovat kasvaneet viime vuosina vahvasti, ja kasvu myös jatkuu. Eikä kyse ole pelkästään alueellisista asioista, vaan vaikutukset ulottuvat koko maahan”, Karvonen sanoo.

Rauma Marine Constructions Oy (RMC) ja australialainen TT-Line Company Pty Ltd ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen kahden nopean matkustaja-autolautan rakentamisesta. Projektin työllisyysvaikutus on arviolta noin 3 500 henkilötyövuotta, ja alusten rakentaminen alkaa alkuvuodesta 2021.
– Olemme ylpeitä ja kiitollisia TT-Line Companyn meille osoittamasta luottamuksesta. Uskomme, että alkaneen yhteistyön myötä pystymme palvelemaan asiakastamme tavalla, jonka tuloksena syntyy maailmanluokan matkustaja-autolauttaratkaisu, joka sopii erinomaisesti TT-Line Companyn liiketoimintaan. Aiesopimuksen myötä RMC jatkaa vahvasti suunnitellulla kasvupolulla rakentaa matkustaja-autolauttoja Raumalla. Tämä tarkoittaa laivanrakennusteollisuuden vakaata kasvua Suomessa, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Laivat rakennetaan Rauman telakalla. Ne toimitetaan asiakkaalle Australian Tasmaniaan syksyinä 2022 ja 2023. Spirit of Tasmania -brändin alla liikennöivät laivat korvaavat nykyiset, Turussa vuonna 1998 rakennetut Spirit of Tasmania I ja II (ex. Superfast III ja Superfast IV) -laivat. Uusien alusten matkustajamäärä on 1800 henkilöä ja niiden bruttovetoisuus on noin 48 000 tonnia. Alukset liikennöivät vaativissa olosuhteissa Australian Melbournen ja Tasmanian Devonportin välillä.
– Alusten rakentaminen on luonnollinen jatko samaa kokoluokkaa olevalle MyStarille, jota olemme rakentamassa Tallink Gruppille. Seuraavien kuukausien aikana TT-Line Company ja RMC työskentelevät viimeistelläkseen lopullisen laivanrakennussopimuksen. Laivojen suunnittelutyö aloitetaan kuluvan vuoden syksyllä. Rakennustyöt aloitetaan vuoden 2021 alkupuolella ja niitä tehdään rinnan Puolustusvoimien monitoimikorvettien kanssa, Heinimaa kertoo.
Projektin työllisyysvaikutus on arviolta noin 3 500 henkilötyövuotta, minkä vuoksi RMC vahvistaa omaa organisaatiotaan ja rekrytoi uusia osaajia kaikkiin laivanrakennuksen vaiheisiin.
– Oman henkilöstömme lisäksi vahvistamme jatkuvasti myös kumppaniverkostoamme. Pitkäaikaiset kumppanuudet voivat kattaa hyvin monipuolisesti laivanrakennusprojektin osa-alueita suunnittelusta viimeistelyyn, Heinimaa korostaa.
RMC juhlisti helmikuussa yhdessä Wasalinen kanssa Aurora Botnia -matkustaja-autolautan kölinlaskua. Alus liikennöi tulevaisuudessa Vaasan ja Uumajan väliä. Helsingin ja Tallinnan välille rakennettavan Tallinkin uuden shuttlealuksen, MyStarin, tuotanto aloitetaan huhtikuussa Rauman telakalla. Viime syksynä RMC solmi niin ikään Puolustusvoimien kanssa sopimuksen neljän monitoimikorvetin toimittamisesta vuoteen 2026 mennessä.

Rauman telakalla juhlistettiin perinteisin menoin Rauma Marine Constructionsin uudisrakennuksen, NB6002, Wasalinen uuden matkustaja-autolautan kölinlaskua torstaina 13. helmikuuta. Aurora Botniaksi kastettava matkustaja-autolautta valmistuu keväällä 2021, minkä jälkeen se liikennöi Vaasan ja Uumajan välillä. Aluksen rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus on noin 800 henkilötyövuotta.
Aluksen ensimmäinen kölilohko laskettiin tänään Rauman telakan rakennusaltaaseen. Lohko painaa 210 tonnia. Kölinlasku on laivanrakennuksessa merkittävä taitekohta, jota voi pitää laivan syntyhetkenä. Kölin alle laitetaan laskun yhteydessä perinteisesti onnenlantit. Nyt onnenlantteina käytettiin ruotsalaisia ja suomalaisia kolikoita.
Aluksen on tilannut Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan omistama Kvarken Link
-yhtiö. Aluksen matkustajakapasiteetti on 800 matkustajaa, ja siinä on 1500 kaistametriä lastikapasiteettia rekoille. Uusi alus korvaa nykyisen Wasa Expressin.
Rakentaminen käynnistyi syyskuussa 2019. Seuraava virstanpylväs on vesillelasku, joka on syksyllä 2020. Valmis alus luovutetaan tilaajalle keväällä 2021. Kyseessä on noin 120 miljoonan euron projekti.
Luokkansa ympäristöystävällisin alus
Aurora Botnia on maailman ensimmäinen matkustaja-autolautta, joka tulee täyttämään Clean Design -luokkamerkin. Alukseen tulee hybridijärjestelmä ja matkustaja-autolautoissa ”ei niin tavanomainen” sähkökäyttöinen ruoripotkurijärjestelmä. Aluksesta tulee ympäristöystävällisin tällä hetkellä rakenteilla olevista isoista matkustaja-autolautoista.
Uuden aluksen neljä Wärtsilän toimittamaa pääkonetta toimivat sekä nesteytetyllä maakaasulla (LNG) että biokaasulla. Uuden tekniikan ansiosta päästöt laskevat huomattavasti Merenkurkussa nyt liikennöivään alukseen verrattuna. Aluksessa voidaan hyödyntää Vaasassa kierrätysmateriaaleista tuotettua biokaasua, ja liikenne satamiin voidaan hoitaa sähköllä.
”RMC haluaa olla kehityksen kärjessä tuottamassa kokonaisratkaisuja, joissa hyödynnetään uusimpia teknologioita, mikä tarkoittaa muun muassa Clean Design -luokkamerkkiä. Tätä vasten olemme aloittaneet myös Aalto-yliopiston kanssa tutkimus- ja kehitysyhteistyön”, sanoo Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
”Olen todella ylpeä, että saavutamme tämän uuden virstanpylvään. Kölinlasku on tapahtuma, jota olemme odottaneet pitkään. Nyt näemme, kun vuosien suunnitelmat alkavat näkyä konkreettisesti. Tässä maailman ympäristöystävällisimmässä matkustaja-autolautassa on kotimaisuusaste yli 80 % ja laivassa on uusinta ympäristöystävällisintä tekniikkaa mitä maailmalta löytyy”, sanoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.
”On todella hienoa, että olemme mukana tällaisessa ainutlaatuisessa projektissa. Laivamme on näyteikkuna koko laivanrakennusklusterille maailmassa, sekä kouluesimerkki siitä, mitä yhteistyöllä voi saada aikaan”, jatkaa Peter Ståhlberg.

Rauma Marine Constructions Oy (RMC) ja Aalto-yliopisto ovat solmineet tänään sopimuksen tutkimus- ja kehitysyhteistyön aloittamisesta. Yhteistyön tavoitteena on kehittää teknologiaa, jonka avulla voidaan pienentää merenkulun hiilijalanjälkeä, hyödyntää uudenlaisia polttoaineita ja tehdä merenkulusta turvallisempaa. Yliopistotason osaaminen on tärkeää koko alan tulevaisuuden kannalta.
Nyt solmitun sopimuksen myötä RMC ja Aalto-yliopisto tiivistävät yhteistyötä ja suunnittelevat kuluvan vuoden aikana pitkäjänteisen tutkimus- ja kehitysyhteistyöohjelman.
Merenkulusta turvallisempaa ja vähäpäästöisempää
Ohjelman tavoitteena on kehittää erityisesti merenkulun ympäristöystävällisyyteen ja turvallisuuteen vaikuttavaa teknologiaa, jonka avulla voidaan pienentää merenkulun hiilijalanjälkeä, hyödyntää uudenlaisia polttoaineita ja kehittää entisestään alusten turvallisuutta.
– Haluamme olla tulevaisuudessakin kehityksen etukärjessä matkustaja-autolauttojen, monitoimimurtajien sekä viranomaisalusten rakentamisessa. Ympäristöystävällisyys ja turvallisuus ovat meille ehdottoman tärkeitä. Olemme hyvin iloisia yhteistyösopimuksesta, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Tulevaisuuden osaajat ovat merenkulkualalle tärkeitä
Merenkulkualan tulevaisuuden osaaminen, tutkimus ja koulutus kulkevat käsikädessä. Yhteistyöhanke merkitsee alan yliopistotason koulutuksen profiilin nousua ja on näin varmistamassa sitä, että akateemisen koulutuksen saaneita on alalla myös tulevaisuudessa.
– Tämän sopimuksen avulla voimme jatkaa jo noin 40 vuotta sitten alkanutta tiivistä yhteistyötä Rauman telakan ja Otaniemen tiedeyhteisön välillä. Vuosien aikana syntynyt luottamus yhteiseen kehitystyöhön voidaan nyt hyödyntää, kun etsimme ratkaisuja erityisesti laivojen turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyviin haasteisiin, toteaa meritekniikan professori Pentti Kujala Aalto-yliopistosta.

Rauma Marine Constructions (RMC) ja Puolustusvoimat ovat tänään allekirjoittaneet merivoimien uusien Pohjanmaa-luokan alusten rakentamissopimuksen. Rakentamissopimuksen arvo on 647,6 miljoonaa euroa.
Tänään Turussa allekirjoitettu Suomen merivoimien uusien taistelualusten rakentamissopimus sisältää neljän merikelpoisen aluksen lopullisen suunnittelun ja rakentamisen. Sopimuksen mukaisesti RMC ja sen tytäryhtiö RMC Defence Oy rakentavat neljän Pohjanmaa-luokan aluksen rungot. Uudet monitoimikorvetit korvaavat merivoimien seitsemän poistuvaa alusta. Korvetit kykenevät pinta-alusten ja sukellusveneiden torjuntaan, ilmatorjuntatehtäviin sekä merioperaatioiden johtamiseen.
Samalla allekirjoitettiin myös sopimukset alusten taistelujärjestelmän toimittamisesta ja integroinnista sekä potkurin ja potkuriakselin toimituksesta. Taistelujärjestelmän toimittaa ruotsalainen Saab ja potkurin sekä potkuriakselin suomalainen Aker Arctic Technology Oy. RMC integroi järjestelmät aluksiin yhteistyössä järjestelmätoimittajien kanssa.
”Laivue 2020 -hanke on suomalaiselle meriteollisuudelle näytön paikka. RMC on ylpeä saadessaan tukea Suomen meripuolustusta ja huoltovarmuutta yhteistyössä verkostomme kanssa”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Alusten suunnittelu on jo käynnissä Raumalla, ja ne rakennetaan vuosina 2022–2025. Korvetit on määrä toimittaa merivoimille vuoteen 2028 mennessä. Rakentamisen suora työllistämisvaikutus Suomessa on noin 3600 henkilötyövuotta.
Kuvasta: RMC:n ja Puolustusvoimien edustajat allekirjoittavat korvettien rakentamissopimuksen. Kuvassa istumassa vasemmalta oikealle: RMC:n varatoimitusjohtaja Timo Suistio, RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, Kenraalimajuri Timo Kakkola ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen järjestelmäkeskuksen päällikkö, kommodori Veli-Pekka Heinonen. Kuva: Puolustusvoimat.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sekä puolustusvoimien edustajat ovat tutustuneet tänään Rauman telakkaan laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsin vieraana. Ministeri tutustui telakan ajankohtaisiin projekteihin ja keskusteli yhtiön kanssa Puolustusvoimien Laivue 2020 -hankkeesta, jonka valtioneuvosto hyväksyi viime viikolla. RMC toimittaa tulevina vuosina Suomen merivoimille neljä uutta monitoimikorvettia.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen seurueineen on vieraillut tänään Rauman telakalla laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsin (RMC) vieraana. RMC ja Puolustusvoimat pääsivät viime viikolla sopimukseen Merivoimien uusien sotalaivojen rakentamisesta. Vierailullaan Kaikkonen tutustui telakka-alueen lohkotehtaaseen, jossa valmistuu parhaillaan lohkoja Meyerin uuteen jättiristeilijään. Lohkohallikiertueen jälkeen ministeri ja RMC keskustelivat Laivue 2020 -hankkeesta, joka korvaa seitsemän merivoimien poistuvaa alusta neljällä uudella monitoimikorvetilla.
”Olen erittäin tyytyväinen, että sopimus on syntynyt. Huoltovarmuuden kannalta on hyvin tärkeää, että laivat rakennetaan Suomessa. Rauman telakalla on vakuuttavat hallit ja tarvittava osaaminen tämänkaltaiseen vaativaan hankkeeseen”, Kaikkonen kommentoi.
Puolustusministerin kanssa telakalla vierailivat torstaina myös kansliapäällikkö Jukka Juusti sekä ohjelmajohtaja Lauri Puranen.
Laivue 2020 -hanke työllistää tuhansia
Valtioneuvoston viime viikolla hyväksymän kaupan arvo on lähes 700 miljoonaa euroa. Laivueen suunnittelu on jo käynnissä ja ensimmäisen aluksen rakentaminen alkaa Rauman telakalla vuonna 2022. Korvetit rakennetaan vuoteen 2026 mennessä, ja merivoimien on määrä saada laivue käyttöönsä vuonna 2028. Koko hankkeen arvioitu työllisyysvaikutus on noin 3 600 henkilötyövuotta.
”Liiketoimintamallimme on verkostomainen: hankkeissamme on mukana jopa satoja yrityksiä, joiden verkostoa RMC ohjaa, valvoo ja johtaa. Projektiemme kotimaisuusaste ylittää 80 prosenttia, mikä on poikkeuksellista suomalaisessa vientiteollisuudessa. Laivue 2020 -hankkeessa verkostomme työllistää tuhansia”, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
RMC:n tilauskanta ylittää miljardi euroa
RMC:n kaupallisten siviilihankkeiden tilauskanta on kasvanut moninkertaisesti, ja yhtiö on jo voitollinen ja vahvassa kasvussa.
”Olemme kasvaneet viidessä vuodessa pienestä startupista yhdeksi Suomen meriteollisuuden johtavaksi asiantuntijaorganisaatioksi. Puolustusvoimien korvettien rakentaminen nostaa RMC:n tilauskannan yli miljardin euron. Puolustusvoimien tilauksen ja tänä vuonna tehtyjen kauppojen myötä tilauskantamme on kasvanut yli 30 000 prosenttia”, Heinimaa kertoo.
RMC ja Puolustusvoimat allekirjoittavat sopimuksen korvettien rakentamisesta torstaina 26.9.2019. Sotalaivojen taistelujärjestelmän eli aseet ja sensorit toimittaa Saab, jolle RMC tuottaa tarvittavat suunnittelu- ja asennuspalvelut.

Suomen merivoimien neljä uutta monitoimikorvettia rakennetaan Raumalla. Laivueen suunnittelu jatkuu välittömästi ja ensimmäisen aluksen konkreettinen rakentaminen alkaa 2022. Valtioneuvosto on hyväksynyt tänään kaupan, joka on arvoltaan lähes 700 miljoonaa euroa. Rauma Marine Constructions Oy ja Puolustusvoimat allekirjoittavat sopimuksen monitoimikorvettien rakentamisesta vielä tässä kuussa. RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa on erittäin tyytyväinen siitä, että suomalaisten sotalaivojen rakentamisen pitkät perinteet Raumalla jatkuvat.
Rauma Marine Constructions Oy ja Puolustusvoimat ovat päässeet sopimukseen merivoimien uuden laivueen toimittamisesta. Laivue 2020 -hanke korvaa seitsemän merivoimien poistuvaa alusta neljällä uudella monitoimikorvetilla. Valtioneuvosto hyväksyi hankintasopimuksen solmimisen tänään ja sopimus osapuolten välillä allekirjoitetaan 26.9.2019. Sotalaivojen taistelujärjestelmän eli aseet ja sensorit toimittaa Saab, jolle RMC tuottaa tarvittavat suunnittelu- ja asennuspalvelut.
Monitoimikorvetit rakennetaan vuoteen 2026 mennessä Rauman telakalla, ja merivoimien on määrä saada laivue operatiiviseen käyttöönsä 2028. Hankkeen arvioitu työllisyysvaikutus on koko projektin osalta mittava: arviolta noin 3600 henkilötyövuotta.
”Sopimus on tärkeä paitsi paikallisen työllisyyden ja elinkeinoelämän kannalta myös valtakunnallisesti, sillä huippukuormassaan projekti työllistää noin tuhat henkilöä. Rauma Marine Constructions on täysin kotimaisessa omistuksessa oleva telakka, joka jatkaa Rauman pitkiä perinteitä suomalaisten sotalaivojen rakentamisessa. Nyt Suomi saa jälleen kotimaisen laivueen, joka tukee maamme huoltovarmuutta”, sanoo Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Heinimaan mukaan hanke on tärkeä myös suomalaisen merenkulun ja meriteollisuuden kehityksen ja tutkimuksen näkökulmasta. RMC on panostanut muun muassa Laivue-projektissa tarvittaviin kevyiden teräsrakenteiden tuotantomenetelmiin ja sopimuksen myötä tullaan toteuttamaan myös uusia kehitys- ja tutkimushankkeita.
”Tämän tyyppiset hankkeet mahdollistavat aina uusien innovaatioiden ja korkean teknologian ratkaisujen tuomisen myös laajemmin suomalaiseen laivanrakentamiseen”, Heinimaa sanoo.
Vankan tilauskannan turvin telakka voi nyt ottaa johtavaa roolia kotimaisissa meriklusterin kehityshankkeissa. Tästä on jo hyvänä esimerkkinä meneillään oleva Kvarken Linkin uuden aluksen rakentaminen, joka monien innovaatiosovellusten ansiosta on samalla maailman ensimmäinen clean design -luokkamerkin saava matkustaja-autolautta.
Hankeen aikana telakka kehittää myös valmiudet hoitaa alusten elinkaaripalvelua luovutusten jälkeen.
Sotalaivat ja kaupallinen siviililaivojen rakentamistoiminta mahtuvat molemmat telakalle
Puolustusvoimat on RMC:lle tärkeä kumppani, mutta myös yhtiön kaupallisten siviilihankkeiden tilauskanta on kasvanut moninkertaisesti, ja yhtiö on jo voitollinen ja vahvassa kasvussa. Puolustusvoimain kanssa tehtävän sopimuksen myötä telakan tilauskanta kasvaa yli miljardin, ja se tuo työtä vuoteen 2026 asti. Työt jatkuvat tämänkin jälkeen alusten elinkaaripalvelujen tuottamisella.
Turvallisuussyistä sotalaivojen ja kaupallisen laivojen rakentaminen eriytetään telakalla. Parhaillaan telakalla on käynnissä Vaasa-Uumaja-reitin uuden matkustaja-autolautan rakentamisen lisäksi Tallinkin uuden Shuttle-aluksen suunnittelu. Yhtiö kertoi viime viikolla myös syventyneestä yhteistyöstään Meyerin Turun telakan kanssa. RMC on valmistanut Meyerin Turun telakalla rakentamiin risteilijöihin lohkoja ja Tallinkin suunnittelussa hyödynnetään aiempien alusten suunnitteluaineistoa.
”Siviili- ja valtiollisten alusten rakentaminen mahtuvat hyvin telakalle rinnakkain, kuten Raumalla on ennenkin tehty. Laivue-hankkeessa on luonnollisesti täysin omanlaisensa turvallisuusjärjestelyt ja rakentaminen on eriytetty kaupallisesta siviililaivatoiminnasta täysin myös sisäisillä yhtiöjärjestelyillä”, Heinimaa vakuuttaa.
Osana korvettikauppaa allekirjoitetaan myös omistajasopimus ja RMC:n omistajat ovat sitoutuneita hankkeeseen.
”On hienoa, että yhtiön omistajat ovat olleet valmiita tukemaan osaltaan hankkeen toteuttamista”, toteaa RMC:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Niini.
Kuva: Puolustusvoimat.

Kvarken Linkin uuden aluksen rakentaminen on käynnistynyt Rauma Marine Constructionsin telakalla perinteisellä aloitusseremonialla. Vaasa-Uumaja-välille tulevan matkustaja-autolauttaan tuleva hybridisähköjärjestelmä ja matkustaja-autolautoille harvinainen sähkökäyttöinen ruoripotkurijärjestelmä tekevät aluksesta ympäristöystävällisimmän tällä hetkellä rakenteilla olevista RoPax-aluksista.
Rauma Marine Constructionsin telakalla on alkanut uuden matkustaja-autolautan rakentaminen. Rakentamisen käynnistymistä juhlistettiin telakalla maanantaina 16.9. perinteisellä steel cutting -seremonialla. Kyseessä on Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan omistaman Kvarken Linkin uusi Vaasan ja Uumajan välille tuleva alus, jonka matkustajakapasiteetti on 800 matkustajaa. Lastikapasiteettia aluksessa on rekoille 1500 kaistametriä. Rakentamisen kanssa samaan aikaan tehdään myös laivan varustelusuunnittelua. Aluksesta tulee erittäin ympäristöystävällinen, ja kyseessä on maailman ensimmäinen autolautta, jolla on Clean Design -luokkamerkki.
”Kyseessä on toistaiseksi ympäristöystävällisin alus omassa luokassaan. Polttonaineena se tulee käyttämään pääosin nesteytettyä maakaasua LNG:tä. Lisäksi uudessa aluksessa voidaan hyödyntää Vaasassa tuotettua biokaasua ja liikenne satamiin voidaan hoitaa sähköllä”, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Luokituslaitos DNV GL:n myöntämä Clean Design luokkamerkintä viestii RMC:n tavoitteesta olla mukana kehittämässä merenkulkualalle entistä puhtaampia polttoainevaihtoehtoja ja teknologiaratkaisuja.
Aluksen seuraava merkittävä virstanpylväs on kölinlasku, joka tapahtuu näillä näkymin alkuvuodesta 2020. Valmis alus luovutetaan tilaajalleen keväällä 2021.
Kuluvasta vuodesta tulossa telakalle hyvä
Kvarken Linkin uusi alus on toistaiseksi suurin RMC:n telakalla rakennettava laiva. Tallinkin tuleva shuttle-alus tulee kuitenkin olemaan vielä merkittävästi suurempi. Sen suunnittelutyöt jatkuvat samaan aikaan nyt aloitetun aluksen rakentamisen kanssa. Nyt käynnistyneen rakentamisen työllistämisvaikutus on merkittävä, 800 henkilötyövuotta. Kiireisimmillään aluksen parissa työskentelee arviolta 500 henkilöä.
”RMC:n tavoitteena on olla Euroopan johtava matkustaja-autolauttojen rakentaja, ja Kvarken Linkin ja Tallinkin alusten rakentaminen luovat tälle hyvää pohjaa. Meillä onkin nyt erittäin hyvä vauhti päällä telakalla ja vuodesta näyttää tulevan taloudellisesti hyvä. Luonnollisesti jatkamme myös uusien mahdollisten laivatilausten kartoittamista samalla, kun olemassa olevat sopimukset siirtyvät tuotantoon”, Jyrki Heinimaa sanoo.
Uusi alus korvaa nykyisen Wasa Expressin Wasalinen liikenteessä. Valmistuessaan alus tulee liikennöimään Merenkurkun yli päivittäin.

Laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsin (RMC) ja Meyer Turun yhteistyö saa jatkoa. Rauman telakan viimeisimmän laivatilauksen, uuden Tallink Shuttle -aluksen suunnittelussa hyödynnetään sisaralus MS Megastarin suunnitteluaineistoa, jonka käyttöoikeuden RMC on ostanut Meyer Turulta. Entistäkin ympäristöystävällisempi alus luovutetaan Tallinkille vuoden 2022 alussa.
Rauma Marine Constructions Oy (RMC) ja AS Tallink Grupp solmivat uuden Shuttle-laivan rakennussopimuksen tämän vuoden maaliskuussa. Hankkeen suunnitteluvaihetta varten RMC on hankkinut perusominaisuuksiltaan samankaltaisen sisaralus MS Megastarin suunnitteluaineiston
käyttöoikeuden Meyerilta. MS Megastar luovutettiin Tallinkille Meyer Turun telakalta vuoden 2017 alussa. Toimiva yhteistyö on edellytys Suomen meriklusterin menestykselle, muistuttaa Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
”Yhteistyöstä hyötyvät aina molempien osapuolten lisäksi koko ala ja myös laajemmin ajateltuna koko Suomi. Olemme erittäin iloisia yhteistyöstä Meyerin kanssa. Uuden yhteistyökuvion myötä pystymme toteuttamaan uuden Shuttle-aluksen kustannustehokkaasti jo hyväksi todettuja ratkaisuja hyödyntäen”, toteaa Heinimaa.
Rauma Marine Constructionsin ja Meyer Turun yhteistyö on alkanut vuoden 2018 kesällä, kun Turun telakka päätti hankkia RMC:lta kaksi laivan runkolohkoa Turussa rakenteilla olevaan Costa Smeralda -risteilijään. Yhteistyö on sittemmin saanut jatkoa RMC:n ja Meyer Turun solmittua lisäsopimuksia useiden lohkojen valmistamisesta. Kaiken kaikkiaan Rauman telakalla on rakennettu tai rakennetaan 12 hotellialueen lohkoa Costa Cruises- ja Carnival Cruise Lines -varustamoiden omistamiin risteilijöihin.
”Laivanrakennusteollisuuden edistäminen Suomessa on meille tärkeä asia. Aikaisempi yhteistyömme RMC:n kanssa on toiminut hyvin, ja tämä on luonteva jatke sille,” Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer kommentoi.
Uusi energiatehokas Tallink Shuttle -alus on Rauma Marine Constructionsilta tähän mennessä tilatuista aluksista suurin, ja laivan arvo on noin 250 miljoonaa euroa. Tuleva Tallink Shuttle -alus on noin 212 metriä pitkä ja matkustajia alukseen mahtuu 2 800.
Tallink Gruppin aluksia on rakennettu Rauman telakan historiassa yhteensä neljä, ja niiden lisäksi kaksi alusta on suunniteltu Raumalla. Edellinen Raumalla rakennettu Tallink Groupin alus, Baltic Queen, valmistui 2009 ja operoi nykyään Tallinna–Tukholma-reitillä.
Rauma Marine Constructions Oy:n johtoon on tehty uusi nimitys, joka astuu voimaan 20. syyskuuta 2019.
DI Mikko Leppälä on nimitetty yhtiön suunnittelujohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Leppälä siirtyy tehtävään asiantuntijapalveluita tuottavan Nipromec Groupin johtajan tehtävästä. Leppälä on toiminut työurallaan useissa eri johtotehtävissä mm. Teollisuuden Voima Oyj:n, TVO Nuclear Services Oy:n, Posiva Oy:n sekä Contineo Oy:n palveluksessa.

Pääministeri Antti Rinne delegaatioineen vieraili tänään Rauma Marine Constructionsilla Rauman telakalla. Arvovaltaiset vieraat tutustuivat vierailun aikana muun muassa telakan lohkotehtaaseen, jossa valmistuu parhaillaan lohkoja Meyerin uuteen jättiristeilijään. RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa muistutti vierailun aikana, että yhteistyö on suomalaisen meriteollisuudelle tunnusomaista, ja siitä hyötyvät osapuolten lisäksi myös koko Suomi.
”Olemme erittäin tyytyväisiä, että saimme pääministeri Rinteen vieraaksemme telakalle. Meillä on meneillään kiireiset ajat, sillä suunnitteilla on molempien tulevien alusten rakentaminen eli sekä Tallinkin uuden shuttle-aluksen että Wasalinen uuden aluksen suunnittelu. Mielellämme näytämme arvovaltaisille vieraillemme Rauman telakan uuden nousun myös käytännössä”, Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa sanoo.
Kesällä RMC:llä on jatkettu myös Meyerin tulevien alusten risteilijöiden lohkojen valmistamista. Heinimaa muistuttaa, että suomalaisessa meriteollisuudessa yhteistyö on ollut ja on edelleen tärkeä menestystekijä, ja meriklusterin merkitys työllistäjänä etenkin Lounais-Suomessa on erittäin merkittävä. Wasalinen tilaaman autolautan tuotanto käynnistyy Raumalla syyskuun puolivälissä ja Tallinkin laivan maaliskuussa ensi vuonna.
Pääministeri Rinne iloitsi vierailunsa aikana suomalaisen meriteollisuuden noususta ja hyvistä tulevaisuuden näkymistä.
”Olen tyytyväinen näkemääni. Hienoa nähdä, ettei laivanrakennus suinkaan ole auringonlaskun ala”, Rinne totesi kierroksen päätteeksi.
Pääministerin lisäksi telakalla vierailivat Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski, Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi, Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä sekä kansanedustaja ja eduskunnan merityöryhmän puheenjohtaja Kristiina Salonen.

Rauma Marine Constructionsille (RMC) myönnetyt ISO 14001- ja ISO 45001 -sertifikaatit kertovat vastuullisesta toiminnasta: Sertifikaatit ovat osoitus siitä, että RMC huomioi ympäristön, työterveyden ja työturvallisuuden kaikessa toiminnassaan ja täyttää kaikki standardin asettamat vaatimukset. Käytännössä yhtiö huolehtii esimerkiksi työturvallisuudesta ja työterveydestä ennakoivasti sekä minimoi kierrätyskelvottoman jätteen määrän.
Rauma Marine Constructionsille myönnettiin maanantaina 10.6. vastuullisesta toiminnasta kertovat ISO 14001- ja ISO 45001 -sertifikaatit. RMC:llä oli jo entuudestaan ISO 9001:2015 –sertifikaatti osoituksena laadukkaasta toiminnasta.
Sertifikaattien vaatimukset koskettavat kaikkia RMC:n toiminnan osa-alueita laivasuunnittelusta laivan rakentamiseen sekä hallintoon ja yhtiön johtamiseen.
”Yritykselle sertifikaattien ansaitseminen on aina iso ponnistus ja hieno saavutus”, kertoo johtava auditoija Janne Hihnala Bureau Veritaksesta.
”Nämä sertifikaatit ovat osoitus siitä, että RMC:n toiminta on vastuullista koko organisaatiossa, ja standardien pohjalta on luotu työkalut jokapäiväisen toiminnan ohjaamiseen, hallintaan ja johtamiseen. Vuoden 2019 auditoinneilla todettiin, että toiminnan vastuullisuus näkyi läpi organisaation, aina yhtiön johdosta alihankintaverkostoon,” Hihnala toteaa.

Kuvassa vasemmalta RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa, Janne Hihnala Bureau Veritaksesta sekä RMC:n QHSE Manager Jarkko Merilä.
Ympäristö, terveys ja turvallisuus ensiarvoisen tärkeitä
”Käytännössä sertifiointi tarkoittaa sitä, että RMC huomioi muun muassa ympäristön ja kestävän kehityksen esimerkiksi minimoimalla kaatopaikalle päätyvän jätteen määrän ja huolehtimalla yleisestä siisteydestä ja järjestyksestä toiminta-alueella yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa”, kertoo laatu-, työterveys- ja turvallisuus- sekä ympäristöjärjestelmistä vastaava päällikkö Jarkko Merilä.
”Ympäristöasioissa noudatamme ISO 14001 standardin lisäksi Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:n vaatimuksia. Sertifikaatin vaatimusten lisäksi arvioimme sekä oman toimintamme että muiden toimijoiden toiminnan ympäristöriskit, jotka mahdollisesti vaikuttavat meihin”, Merilä sanoo.
Myös henkilöstön ja muiden sidosryhmien turvallisuus ja terveys huomioidaan RMC:llä esimerkiksi siten, että vierailijat käyttävät henkilökohtaisia suojavarusteita tuotantoalueella liikkuessaan ja niin sanottuja turvallisuuskierroksia tehdään yhdessä verkostotoimijoiden kanssa.
”Telakalla työskentelyn turvallisuus on RMC:lle ensiarvoisen tärkeä asia. Avainasemassa ovat muun muassa ennakoivat turvallisuuskierrokset, turvallisten työskentelyolosuhteiden tarjoaminen sekä jatkuva kehitystyö turvallisuuden edistämiseksi. Pyrimme siihen, että turvallisuushavaintoja tehdään ennakoivasti ja tapaturmilta vältytään täysin. Olemme tehneet työterveyshuollon toimintasuunnitelman sekä työsuojelun toimintaohjelman yhteistyössä henkilöstön edustajien, työsuojeluvaltuutettujen ja työterveyshuollon kanssa”, Merilä kertoo.
Jatkuvaa parantamista suunnitelmallisesti
Sertifikaattien myöntäminen tarkoittaa myös sitä, että yrityksellä on suunnitelma toiminnan parantamiseksi entisestään tulevaisuudessa, eli yhtiö noudattaa niin kutsuttua jatkuvan parantamisen mallia. ISO 14001- ja ISO 45001 -sertifikaatit kuuluivat yhtiön vuoden 2019 tavoitteisiin. RMC:llä oli jo entuudestaan ISO 9001:2015 -sertifikaatti.
”Sertifioitu järjestelmä takaa asiakkaillemme laadukkaat uudislaiva-, huolto-, konversio- ja teräsrakenneprojektit. Sertifikaatit todentavat nyt järjestelmämme luotettavuuden. Nyt asiakkaamme voivat varmistua siitä, että materiaalihankinnoissa ja tuotannossamme toimintamme ympäristöriskit on minimoitu ja niitä seurataan jatkuvasti. Lisäksi henkilöstömme ympäristötietoisuus ja -osaaminen ovat avainasemassa ympäristövastuullisuuden kehittämisessä, ja panostamme niihin merkittävästi myös vastaisuudessa”, Merilä vakuuttaa.
ISO 14001
- Maailmanlaajuisesti käytetty ympäristöasioiden hallintajärjestelmä, jonka takana on International Organization of Standardization (ISO).
- Työkalu ympäristöasioiden hallintaan ja toimenpiteiden tulokselliseen kehittämiseen.
- Standardi perustuu PDCA-malliin (plan, do, check, act eli suunnittele, toteuta, arvioi, toimi), joka korostaa systemaattista toiminnan suunnittelua, hallintaa, mittaamista ja parantamista. Se yhdistää ympäristöasiat kiinteäksi osaksi organisaation toimintaa ja pyrkii toiminnan jatkuvaan parantamiseen.
ISO 45001
- Maailmanlaajuisesti käytetty työterveyden ja työturvallisuuden johtamisjärjestelmä, jonka takana on International Organization of Standardization (ISO).
- Työkalu työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden parantamiseen, työpaikan riskien vähentämiseen sekä terveellisempien ja turvallisempien työolosuhteiden luomiseen.
- Myös ISO 45001 perustuu PDCA-malliin.

Rauma Marine Constructions on solminut sopimuksen Vaasa-Uumaja-välille tulevan uuden aluksen sähköjärjestelmän toimittamisesta yhteistyöverkostonsa kanssa. Laivaan tuleva hybridisähköjärjestelmä ja matkustaja-autolautoille harvinainen sähkökäyttöinen ruoripotkurijärjestelmä tekevät aluksesta aiempaa ympäristöystävällisemmän. Järjestelmien toimittamisesta vastaa Vaasan seudulla toimivien yritysten verkosto, jossa mukana ovat ABB, WE Tech, VEO sekä Danfoss/Vacon.
Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan omistama Kvarken Link ja suomalainen telakkayhtiö Rauma Marine Constructions allekirjoittivat rakentamissopimuksen uudesta ympäristöystävällisestä matkustaja-autolautasta tammikuussa. Nyt yhtiö on solminut Vaasa-Uumaja-välille tulevan aluksen sähköjärjestelmän toimittamisesta sopimuksen kumppaniverkostonsa kanssa. RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa iloitsee siitä, että meriteollisuuden kasvu Rauman seudulla heijastuu positiivisesti myös laajemmin länsirannikolle.
“Laaja kumppaniverkosto on RMC:lle erittäin tärkeä ja toimintamme ehdoton edellytys. Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme rakentamaan uutta ympäristöystävällistä alusta yhdessä Vaasan seudulla toimivien yhteistyökumppaneidemme kanssa.”
Uusi alus korvaa nykyisen, vuonna 1981 valmistuneen Wasa Expressin Wasalinen liikenteessä Merenkurkun yli. Alukseen tulee muun muassa matkustaja-autolautoissa harvinainen sähkökäyttöinen ruoripotkurijärjestelmä, joka on suunniteltu erityisesti korkean jääluokan alukselle, kun perinteisesti autolauttojen propulsiokoneisto on toteutettu diesel-mekaanisella potkurijärjestelmällä ja peräsimillä. Tuleva Wasaline Ferry varustetaan risteilijälaivojen tapaan ABB:n toimittamilla, Azipod-ruoripotkurilaitteilla, joilla saavutetaan paremmat ohjailuominaisuudet sekä alhaisemmat melu- ja värähtelytasot verrattuna perinteiseen diesel-mekaaniseen potkurijärjestelmään.
Uusi tekniikka mahdollistaa päästöjen vähentämisen
RMC rakentaa aluksen sähköjärjestelmän yhteistyössä teknologiakumppani WE Tech Oy:n kanssa. Hybridisähköjärjestelmän sähköpäätaulut valmistaa VEO, taajuusmuuttajajärjestelmän valmistaja on Danfoss/Vacon, Li-Ion akusto tulee puolestaan Leclanchelta ja generaattorien valmistajana toimii WEG. Akkujärjestelmä on mitoitettu aluksen operointiin satama-alueella ilman pääkoneita, jolloin aluksen pääsähkönjakelu ja propulsio toimivat akkujen varassa. Akusto ladataan satamassa kytkemällä se maasähköverkkoon, jota käytetään myös lautan muihin tarpeisiin satamassaolon ajan. Nyt useimmat laivat käyttävät dieselmoottoria koko satamassaoloajan, mikä tuottaa ilmaan haitallisia päästöjä.
Ruoripotkurien sähkövoima tuotetaan integroidulla propulsiojärjestelmällä, jossa voidaan käyttää voimanlähteenä monipolttoainemoottoreita tai maasähköstä ladattavaa akustoa. Wärtsilän toimittamissa erittäin tehokkaissa monipolttoainemoottoreissa tullaan käyttämään pääpolttoaineena nesteytettyä maakaasua (LNG), mutta vaihtoehtoisesti on mahdollista käyttää myös biokaasua. Tämä vähentää aluksen päästöjä merkittävästi.
“Uuden aluksen propulsioratkaisu ja akustojärjestelmä edustavat viimeisintä teknologiaa päästöjen vähentämisessä meriliikenteessä. Esimerkiksi satamaa lähestyttäessä laivan pääkoneet voidaan pysäyttää jo merellä ja ajaa satamaan akustolla. Tällöin laiva saapuu satamaan päästöttömästi,” kertoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.
Laiva luovutetaan tilaajalleen Kvarken Linkille huhtikuussa 2021 ja se tulee liikennöimään Vaasa-Uumaja-väliä päivittäin.

Rauma Marine Constructions ja AS Tallink Grupp ovat julkistaneet, että rakentamissopimus Helsinki-Tallinna välille tulevasta uudesta shuttle-aluksesta astuu voimaan tänään. Aluksen suunnittelutyö alkaa vielä tänä keväänä ja se on määrä luovuttaa tilaajalleen alkuvuodesta 2022. Kyseessä on jo toinen Rauman telakalle tänä vuonna vahvistunut matkustaja-autolauttatilaus.
Rauma Marine Constructions ja AS Tallink Grupp ovat julkistaneet rakentamissopimuksen Helsinki–Tallinna-välille tulevasta uudesta shuttle-aluksesta. Sopimus astuu voimaan tänään. Aiesopimus laivasta solmittiin viime syksynä.
Uusi alus on suurin Rauma Marine Constructionsilta tähän mennessä tilatuista aluksista, ja laivan arvo on arviolta 250 miljoonaa euroa. Tuleva Tallink Shuttle -alus on noin 212 metriä pitkä ja sen bruttovetoisuus on noin 50 000 tonnia. Matkustajia alukseen mahtuu 2 800, ja sen työllisyysvaikutus telakalle on arviolta yli 1 500 henkilötyövuotta.
Alus tulee hyödyntämään uusinta teknologiaa ja innovatiivisia ratkaisuja, sillä siitä halutaan mahdollisimman ympäristöystävällinen ja energiatehokas. Energiatehokkaassa laivassa on esimerkiksi kaksoispolttoaineratkaisu akkujärjestelmineen, ja toisena polttoaineena on mahdollista käyttää vähäpäästöisempää nesteytettyä maakaasua (LNG).
”Olemme erittäin tyytyväisiä tilauksen toteutumisesta. Moderni ja ympäristöystävällinen alus tukee RMC:n tavoitetta olla johtava matkustaja-autolauttojen rakentaja. Alus on tarkoitus toimittaa tilaajalle vuoden 2022 alussa, joten se myös takaa meille työtä pitkäksi aikaa. Olemme myös erittäin iloisia Tallinkin paluusta Raumalle, sillä Rauman telakalla on rakennettu aiemmin neljä yhtiön alusta”, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Tallinkin Helsinki–Tallinna-reitillä kulkevaan uusimpaan shuttle-alukseen, Megastariin, verrattuna uudessa aluksessa on muun muassa enemmän matkustajatiloja, istumapaikkoja ja miehistöhyttejä. Teknisestä näkökulmasta aluksessa tulee olemaan tehokas maasähköliityntä sekä noin kolmanneksen suuremmat LNG-polttoainetankit kuin Megastarissa. Parantuneen suunnittelun ansiosta aluksen hiilidioksidipäästöt ovat 10 prosenttia pienemmät.
”Olemme tyytyväisiä voidessamme solmia sopimuksen RMC:n kanssa, sillä aluksen rakentaminen Raumalla tukee osaltaan lähialueemme taloutta. Odotamme innolla rakentamisen aloittamista. Uuden aluksen myötä pystymme myös tehostamaan toimintaamme meille tärkeällä Helsinki–Tallinna-reitillä entisestään”, Tallinkin toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo.
Rauma Marine Constructionsilla on työn alla toinenkin matkustaja-autolautta. Telakka solmi tammikuussa rakennussopimuksen Vaasa–Uumaja-välin liikenteeseen tulevasta matkustaja-autolautasta Kvarken Linkin kanssa. Toiminnan kasvun myötä RMC verkostoineen on rekrytoinut lisää työvoimaa ja jatkaa rekrytointeja myös jatkossa.

Puolustusvoimien Laivue 2020 -hanke, Kvarken Linkin matkustaja-autolautta Vaasan ja Uumajan välin liikenteeseen ja Tallink-Siljan matkustaja-autolautta tilaukset ovat nostamassa Rauman telakan uuteen kukoistukseen sitten 2000-luvun alun. Koko telakkateollisuuden työllisyys kasvoi Suomessa vuodessa 6,5 prosenttia.
Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltosen mukaan meriteollisuus on ollut merkittävässä roolissa Suomen nostamisesta vuosikymmenen jatkuneesta taantumasta.
”Meriteollisuus on merkittävä maallemme erityisesti siksi, että sen kotimaisuusaste on korkea. Rauma Marine Constructionsin toiminta on oiva esimerkki aidosti vahvasta kotimaisesta toimijaverkostosta”, Peltonen kommentoi.
Peltonen nosti myös uusiin energiaratkaisuihin panostamisen tärkeyden, jotta merenkulun päästöjä saadaan vähennettyä.
”Kvarken Linkin tilaaman Vaasa–Uumaja-välin laivassa oleva sähkökäyttömahdollisuus on merkittävä referenssi, joka pitää merenkulun globaalin teknologiajohtajuuden edelleen Suomessa.”
Telakka- ja meriteollisuuden vaikutukset näkyvät koko maassa
Turun yliopiston Brahea-keskuksen erikoistutkija Tapio Karvonen julkaisi uusimmat, vuoden 2017 meriklusterin taloudelliset tunnusluvut RMC:n keskustelutilaisuudessa Helsingissä.
Telakkateollisuuden työllisyys kasvoi Suomessa vuodesta 2016 6,5 prosenttia ja alan liikevaihto 5,2 prosenttia. Liikevaihdon arvo nousi yli 1,4 miljardiin euroon. Vielä suurempaa nousua on odotettavissa vuoden kuluttua, kun vuoden 2018 luvut julkaistaan.
Koko suomalaisen meriteollisuuden liikevaihto on 13,6 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi vuodessa 3,6 prosenttia. Ala työllistää 50 000 ihmistä Suomessa. Meriklusterin verkostoon kuuluu yli 3000 yritystä.
”Vaikutukset ulottuvat laajalti koko maahan suuren toimittajaverkoston ansiosta. Vaikutukset eivät siis keskity vain varustamoiden kotipaikkoihin”, Karvonen tähdensi.
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Kalli kommentoi poliittisen päätöksenteon roolia meri- ja telakkateollisuuden toiminnan edistämisessä. Jotta Suomi voisi pienenä toimijana tarjota samanlaisia edellytyksiä kuin kilpailijat ja maamme kehityskulku voi jatkua, tarvitaan yhteiskunnalta myötämielistä suhtautumista. Suurimpina haasteina Kalli pitää osaamisen turvaamista ja alueiden vetovoiman lisäämistä, jotta esimerkiksi osaava työvoima on valmis muuttamaan Lounais-Suomeen työn tai koulutuksen perässä.
Rauman menestyksen taustatekijät
Rauma Marine Constructionsin vahvan kasvun tekijä on juurikin vahva verkosto.
”Pyrimme nostamaan verkostomme asemaa ja suosimme selkeää toimintajakoa ja luotettavia kumppaneita, joiden kanssa tiedämme menestyvämme”, Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa painotti, alleviivaten myös telakan suomalaista omistajuutta ja halua rakentaa Suomeen uusi laivanrakentajasukupolvi.
Rauman kerran lakkautettu telakka käynnistettiin uudelleen liikkeelle vuonna 2014 ja on vahvassa nousussa. Telakan uuden vaiheen ensimmäinen tilaus oli tanskalaisen Molslinjen-varustamon käyttöön tullut matkustaja-autolautta Hammershus, joka valmistui Rauman telakalta kesällä 2018.

Rauma Marine Constructions (RMC) ja Merenkurkun lautan tilaaja Kvarken Link AB solmivat aiesopimuksen aluksesta vain reilu viikko sitten. Rakentamissopimus syntyi ripeästi, ja osapuolet kiittelevätkin sekä liikenne- ja viestintäministeriötä, työ- ja elinkeinoministeriötä sekä valtiovarainministeriötä sopimuksen nopeasta mahdollistamisesta.
Rauma Marine Constructions ja Kvarken Link AB ovat allekirjoittaneet rakentamissopimuksen Vaasa–Uumaja-välin liikenteeseen tulevan matkustaja-autolautasta. Sopimuksen myötä aluksen suunnittelu voidaan aloittaa Raumalla välittömästi.
”Sopimusneuvottelut saatettiin loppuun onnistuneesti reilussa viikossa aiesopimuksen solmimisesta, ja olemme nyt valmiita käymään itse työhön. Haluamme kiittää erityisesti työ- ja elinkeinoministeriössä, valtiovarainministeriössä ja liikenne- ja viestintäministeriössä asian toteutumiseen ansiokkaasti vaikuttaneita ministereitä ja virkamiehiä”, kommentoi RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Laiva valmistuu vuonna 2021 ja se liikennöi Vaasan ja Uumajan väliä päivittäin. Autolautan tilaajan, Kvarken Linkin, omistaa myös laivan rahoituksen takaajina toimivat Uumajan kunta ja Vaasan kaupunki.
Autolautan kauppahinta on noin 120 miljoonaa euroa, ja tilauksen työllisyysvaikutus on arviolta noin 800 henkilötyövuotta. Laivassa on tilaa 800 matkustajalle ja lastikapasiteettia rekoille on 1500 kaistametriä. Ympäristöystävälliseksi suunniteltava laiva toimii kaksoispolttoaineratkaisulla: pääpolttoaineena käytettävän nesteytetyn kaasun lisäksi siinä voidaan käyttää myös biokaasua. Lautan jääluokka 1A Super varmistaa sen, että alus voi kulkea Merenkurkun haastavissa jääolosuhteissa mahdollisimman itsenäisesti.
Rauma Marine Constructions solmi syksyn 2018 aikana aiesopimukset myös Tallinkin Helsinki-Tallinna-välin aluksesta sekä puolustusvoimien Laivue2020-hankkeesta.
Nopeasti kasvaneen tilausmäärän myötä telakalle on rekrytoitu uusia työntekijöitä, ja työvoiman lisäämiselle on tarvetta myös lähitulevaisuudessa.

Rauma Marine Constructions on solminut jo kolmannen aiesopimuksen lyhyen ajan sisällä. Vaasa–Uumaja-välin liikenteeseen tulevan matkustaja-autolautan kauppahinta on noin 120 miljoonaa euroa. Tilauksen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 800 henkilötyövuotta. Myös varsinainen rakentamissopimus on tarkoitus allekirjoittaa vielä alkuvuodesta ja suunnittelu- ja rakentamistyöt aloitetaan heti sen jälkeen, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
”RMC voitti päätöstä edeltävän julkisen ja kansainvälisen tarjouskilpailun osaamisellaan ja teknologiallaan. Matkustaja-autolautat ovat RMC:n ydinosaamisaluetta, joten olemme erittäin ylpeitä ja tyytyväisiä, että olemme onnistuneet osoittamaan kilpailukykymme tällä alueella. Olemme myös erittäin kiitollisia asiakkaan osoittamasta luottamuksesta valitessaan RMC:n vaativiin olosuhteisiin tarkoitetun autolautan toteuttajaksi.”
Alus tulee RMC:lle sopivaan ajankohtaan, sillä sen suunnittelu ja rakentaminen ajoittuu pääosin ennen Tallink Shuttle -aluksen rakentamista, jonka aiesopimus allekirjoitettiin viime lokakuussa.
Kaasulla, biokaasulla ja akuilla kulkeva alus
Kvarken Linkin tilaamassa laivassa on tilaa 800 matkustajalle ja lastikapasiteettia rekoille on 1500 kaistametriä. Laiva suunnitellaan ympäristöystävälliseksi ja sen koneisto toimii kaksoispolttoaineratkaisulla. Pääpolttoaineena tullaan käyttämään nesteytettyä kaasua, mutta laivassa on mahdollista käyttää myös esimerkiksi Vaasassa tuotettavaa biokaasua.
RMC:n ensimmäinen uudisrakennuslaiva, m/s Hammershus-autolautta Molslinjenille aloitti liikennöinnin syyskuussa. Siihen verrattuna uusi Vaasa-Uumaja-välin liikennöintiin rakennettava alus on varustelultaan laajempi muun muassa runsaampien hyttitilojen ja laajemman ravintolavalikoiman osalta.
Lautan jääluokka on 1A Super, jotta alus voisi toimia Merenkurkun vaikeissakin jääolosuhteissa mahdollisimman itsenäisesti. RMC:n pyrkimyksenä on alusten luotettavuuden varmistaminen kaikissa liikennöintiolosuhteissa.
Kvarken Linkin omistaa Uumajan kunta ja Vaasan kaupunki, jotka ovat myös laivan rahoituksen takaajina.
Rauma Marine Constructionsin telakan toiminta on saatu suunnitelmien mukaisesti vahvaan kasvuun. Syksyn 2018 aikana solmittiin aiesopimukset sekä Tallinkin Helsinki-Tallinna-välin aluksesta että puolustusvoimien Laivue2020-hankkeesta. Lisäksi RMC valmistaa parhaillaan risteilijälohkoja Turun telakalle.
Kasvavan työmäärän myötä RMC on aktiivisesti rekrytoinut uusia työntekijöitä ja telakan laivanrakentajien määrää vahvistetaan myös lähitulevaisuudessa. Työvoimaa rekrytoidaan sekä Suomesta että ulkomailta.
Kuvia RMC:n telakalta: https://rmcfinland.fi/fi/yhteystiedot/medialle/
Liitteenä Kvarken Linkin lehdistötiedote: Pressmeddelande 20190111 Final FI
Rauma Marine Constructions ja Puolustusvoimien logistiikkalaitos ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen neljän taistelukorvetin rakentamisen pääperiaatteista ja edellytyksistä. RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa on tyytyväinen hankkeen etenemisestä ja korostaa, että Rauman telakalle mahtuvat rinnakkain sekä kaupalliset että puolustusvoimien alukset.
Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Rauma Marine Constructions ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen neljän Laivue 2020 -korvetin rakentamisesta Raumalla. Puolustusvoimat kertoi sopimuksesta viime viikolla ja nimet papereihin saatiin alkuviikosta. Osapuolet ovat päässeet yhteisymmärrykseen muun muassa alusten hinnasta, toimitusaikataulusta, vastuunjaosta sekä riskienhallintaan liittyvistä kysymyksistä.
RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa on tyytyväinen aiesopimuksen syntyyn ja kertoo, että se on Raumalla odotettu.
”Rauma on perinteinen paikka suomalaisten taistelualusten rakentamiselle. Suomalaisena yhtiönä olemme ylpeitä saamastamme luottamuksen osoituksesta. Meille on kunnia-asia jatkaa tätä palveluperinnettä. Olemme myös vahvistaneet organisaatiotamme viime vuosina ja tulemme edelleen jatkamaan sitä niin, että RMC:lla on käytettävissään Euroopan paras ja kokenein asiantuntijajoukko nimenomaan tämän tyyppistä hanketta silmällä pitäen.”
Rauma Marine Constructions sai vuonna 2017 Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta valtuutuksen tehdä merkittävän osuuden monitoimikorvettien perussuunnittelusta. Loput suunnittelusta tehdään sen jälkeen, kun alusten päälaitteet on kilpailutettu ja valittu. Varsinainen rakentamissopimus solmitaan alkuvuodesta 2019.
Myös RMC ja Tallink kertoivat lokakuussa aiesopimuksesta uuden nopean matkustaja-aluksen rakentamiseksi Helsingin ja Tallinnan välille. Heinimaan mukaan telakalle mahtuu edelleen hyvin useampia erilaisia projekteja.
”Tallinkin matkustaja-alus luovutetaan tilaajalleen vuoden 2021 lopussa, ja taistelukorvettien rakentaminen alkaa näillä näkymin 2020 ja se kestää aina vuoteen 2027 asti. Kaupallista puolta ja sotalaivoja rakennetaan toki rinnakkain, mutta täysin erillään toisistaan jo turvallisuussyistä”, Heinimaa myös korostaa.
RMC hakee parhaillaan lisää työntekijöitä, sillä yhtiö arvioi kasvavansa tulevina vuosina moninkertaiseksi, eturivin telakaksi maailmassa, uusien tilausten myötä.
AS Tallink Grupp ja suomalainen laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions Oy (RMC) ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen ympäristöystävällisen matkustaja-autolautan rakentamisesta Tallinnan ja Helsingin väliseen reittiliikenteeseen. Laivan arvo on noin 250 miljoonaa euroa ja se rakennetaan Rauman telakalla. Aiesopimuksen solmimisen myötä RMC vahvistaa myös organisaatiotaan ja rekrytoi lisää osaajia.
Helsinki-Tallinna-välille tulevan Tallink Shuttle -aluksen suunnittelu aloitetaan keväällä 2019 ja rakentaminen vuonna 2020. Alus toimitetaan tilaajalleen vuoden 2021 lopussa. Uusi alus on suurin RMC:ltä toistaiseksi tilatuista aluksista. Matkustajamäärä aluksella tulee olemaan 2800 henkilöä. Alus suunnitellaan mahdollisimman energiatehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi uusinta teknologiaa ja innovatiivisia ratkaisuja hyödyntäen.
”Aiesopimus on merkittävä RMC:lle, ja yhtiö rekrytoi nyt myös lisää henkilökuntaa”, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
”Tämä on erittäin hieno uutinen raumalaiselle laivanrakennukselle. RMC:n nelivuotinen taival on ollut johdonmukainen ja Tallinkin kanssa tehty aiesopimus on luonnollinen jatkumo kehityksessämme. Tilauksen työllisyysvaikutus on arviolta 1500 henkilötyövuotta ja tämän vuoksi vahvistamme joukkojamme Raumalla merkittävästi lähitulevaisuudessa.”
Tallink Gruppin aluksia on rakennettu Rauman telakan historiassa yhteensä neljä ja niiden lisäksi kaksi alusta on suunniteltu Raumalla. Edellinen Raumalla rakennettu alus, Baltic Queen, valmistui 2009 ja operoi nykyään Tallinna-Tukholma-reitillä.
“Olemme erittäin tyytyväisiä, että raumalainen laivanrakennusperinne Tallinkin kanssa saa jatkoa nyt RMC:n ja uuden aluksen myötä. On hienoa saada aiesopimus aikaiseksi vanhojen ystävien kanssa, jotka ovat aina arvostaneet raumalaista laivanrakennusta. Pääsemme hyödyntämään pitkää kokemustamme ja kehittämään osaltamme Suomen ja Viron välistä laivaliikennettä entistä ympäristöystävällisempään suuntaan,” Heinimaa sanoo.
Seuraavien kuukausien aikana Tallink Grupp ja RMC työskentelevät viimeistelläkseen lopullisen laivasopimuksen ja rahoitusjärjestelyt.
RMC:n edellinen matkustaja-autolautta, Molslinjenille tehty m/s Hammershus, aloitti liikenteensä Tanskassa syyskuussa. Yhtiö tekee parhaillaan myös yhteistyötä Turun telakan kanssa risteilijän lohkorakentamisessa.
Laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) ja Meyer Turun yhteistyö laajenee uuden lohkotilauksen myötä. Nyt solmitut tilaukset nostavat Raumalla tehtävien lohkojen määrän kahdeksaan. Lisätilaus osuu hyvään ajankohtaan RMC:lle, jonka ensimmäinen uudisalus, Molslinjen-varustamon tilaama matkustaja-autolautta, aloitti syyskuussa liikennöinnin Tanskassa.
Aikaisemmin kesällä RMC:n ja Meyer Turun yhteistyön uutisoinnissa kerrottiin RMC:n rakentavan kaksi laivan rungon muodostavista lohkoista Turussa rakenteilla olevaan Costa Smeralda -risteilijään. Yhteistyö on sittemmin saanut jatkoa RMC:n ja Meyerin solmittua lisäsopimuksia useiden lohkojen valmistamisesta. Jo luovutettujen kahden lohkon lisäksi telakalla on tällä hetkellä meneillään kahden lohkon työt ja sopimukset neljästä uudesta lohkosta on tehty.
”Lisätilaus on osoitus toimivasta yhteistyöstä Meyerin kanssa, ja lohkojen rakentaminen jatkuu pitkälle kevääseen. Lohkojen rakentaminen takaa hyvän peruskuorman lohkotehtaalle ja antaa erinomaista kokemusta tuleviin projekteihin”, sanoo Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Meyerin rakentama Costa Smeralda luovutetaan tilaajalleen syksyllä 2019.
RMC:n esikoinen aloitti liikennöinnin Tanskassa
Meyerin lohkotilaus osuu oivaan saumaan, sillä Suomen ympäristökeskus SYKE:n tutkimusalus Arandan muutostyöt ja RMC:n ensimmäinen uudislaiva valmistuivat molemmat loppukesästä. Molslinjen-varustamolle tehty matkustaja-autolautta aloitti liikennöinnin Tanskan salmissa syyskuussa. Hammershus-nimen saaneella aluksella on erityinen merkitys RMC:lle, sillä se on yrityksen ensimmäinen alusta asti rakentama laiva.
158 metriä pitkän ja 23,5 metriä leveän matkustaja-autolautan parissa ahkeroi rakennusaikana yli 250 työntekijää, ja sen työllistämisvaikutus on ollut yhteensä arviolta tuhat henkilötyövuotta.
Aluksen matkustajakapasiteetti on 720 henkilöä, ja henkilökunnan määrä on 20.
Jopa 17,7 solmua kulkeva laiva kulkee täysin rikittömällä polttoaineella. Aluksen polttoaineen kulutus on myös erittäin alhaista aikaisempiin aluksiin verrattuna. Tästä voidaan kiittää paitsi erittäin polttoainetehokkaita Wärtsilän päämoottoreita myös rungon hyvää muotoa. Alus täyttää myös kaikki voimassa olevat ja lähivuosina voimaan tulevat ympäristömääräykset.
Katso video RMC:n ensimmäisestä uudisaluksesta:
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Laura Virtanen, Rauma Marine Constructions
tel. +358 50 528 0068
laura.virtanen@rmcfinland.fi
Rauma Marine Constructions (RMC) on kesällä 2014 perustettu raumalainen, kokonaan suomalaisessa omistuksessa oleva laivanrakennusyhtiö. RMC on erikoistunut monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien alusten rakentamiseen ja huoltoon. Lisätietoja osoitteesta www.rmcfinland.fi.
Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merentutkimusalus Aranda on ollut laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsin telakalla viime kesästä asti. Peruskorjauksessa laivaa on muun muassa pidennetty reilut 7 metriä. Laiva luovutetaan SYKElle vielä kevään aikana.
Merentutkimusalus Arandan mittava uudistus alkaa olla loppusuoralla. Uudistuksessa Arandan keskelle on lisätty kokonaan uusi, 5,4 metrin pituinen lohko ja sen perää ja peräkantta on muotoiltu uudelleen. Kokonaisuudessaan alus pidentyi yli seitsemällä metrillä. Lisämetrit mahdollistavat mm. tutkimus- ja laboratoriotilojen laajentamisen. Peruskorjauksen myötä myös aluksen ympäristövaikutukset pienenevät. Suomen ympäristökeskus haluaa korjauksella taata Arandan toimintakyvyn 2030-luvulle asti.
Mittava uudistus on toteutettu Rauma Marine Constructionsin (RMC) telakalla Raumalla. Kyseessä on Rauma Marine Constructionsille merkittävä projekti, sillä valtion alukset kuuluvat telakkayhtiön strategisesti tärkeimpiin fokusalueisiin.
Samaan aikaan Arandan peruskorjauksen kanssa telakalla on ollut käynnissä tanskalaisen auto- ja matkustajalautan rakentaminen. Molslinjen-varustamon tilaama 158-metrinen alus luovutetaan tanskalaisyhtiölle kesällä 2018.
Lisätiedot:
Ainomaija Kylänpää, Rauma Marine Constructions
+358 40 5376720
ainomaija.kylanpaa@rmcfinland.fi
Time-lapse-video Arandan konversiosta:
Rauma Marine Constructions (RMC) on kesällä 2014 perustettu raumalainen, kokonaan suomalaisessa omistuksessa oleva laivanrakennusyhtiö. RMC on erikoistunut monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien alusten rakentamiseen ja huoltoon. Lisätietoja osoitteesta www.rmcfinland.fi.
Navigate on ammattilaisille suunnattu kansainvälinen messutapahtuma Turun Messukeskuksessa 16.–17.5.2018. Olemme mukana Seaside Industry Parkin yhteisosastolla yhdessä Rauman Meriteollisuuskiinteistöjen, Steerpropin ja Rolls Roycen kanssa. Löydät meidät C-hallista paikalta C44.
Tänä vuonna messuteemat ovat:
•risteilijärakentaminen ja -uudistaminen
•rekrytointi
•uudet ja uusiutuvat energiamuodot
•arktinen osaaminen
•digitalisaatio ja ympäristöteknologia
•merilogistiikka
Lisätietoja saat messujen sivuilta http://www.turunmessukeskus.fi/tapahtuma/navigate/
Match Industry on teollisuuden kontakti- ja neuvottelutapahtuma Porissa 13.-14.6.2018. Olemme mukana tapahtumassa pääpartnerina. Meidät löydät tapahtuman Matchmaking-alueelta sekä ständiltämme.
Kaksipäiväinen tapahtuma koostuu MI18 Pre-Event -tilaisuudesta, jossa teemana on teollisuuden uudistuminen ja innovaatiot sekä neuvottelu- ja kontaktitapahtumasta, jossa globaaleilla markkinoilla toimivat teollisuuden yritykset vahvistavat toimittajaketjuaan sekä kartoittavat uusia liiketoiminta- ja teknologiapartnereita.
Lisätietoja saat tapahtuman sivuilta
Tervetuloa juttelemaan kanssamme!
Rauma Marine Constructions järjesti Raumalla 1.2.2018 laivanrakennuksen tulevaisuus -hackathonin. Hackathon toi yhteen laivanrakennuksen ammattilaisia, Rauman kaupungin ja noin 50 laivanrakennuksesta kiinnostunutta vastavalmistunutta sekä opintojensa loppuvaiheessa olevaa insinööri- ja diplomi-insinööriopiskelijaa.
Hackathonissa luotiin visio suomalaisesta tulevaisuuden laivanrakennusyhtiöstä, siitä keitä tulevaisuuden laivanrakentajat ovat, millainen on tulevaisuuden suomalainen laivanrakennusyhtiö ja kuinka laivanrakentaminen tullaan tulevaisuudessa organisoimaan.
Oheisen linkin kautta voit käydä katsomassa koosteen Hackathon -päivästä https://lnkd.in/e8UV3j6
Lisätiedot Hackathonista: HR-koordinaattori Ainomaija Kylänpää, p. 040-5376720, ainomaija.kylanpaa@rmcfinland.fi

Laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) ensimmäinen laivatilaus, Molslinjen-varustamon tilaama matkustaja-autolautta, laskettiin vesille perjantaina Raumalla. 158-metrinen alus luovutetaan tanskalaisyhtiölle kesällä 2018.
Rauma Marine Constructionsin ensimmäinen uudisrakennuslaiva, tanskalaisen Molslinjenin käyttöön tuleva 158-metrinen matkustaja-autolautta, laskettiin tänään vesille Rauman telakalla. Laivan tuotanto aloitettiin etuajassa maaliskuussa, ja rakennustyöt ovat edenneet suunnitelmien mukaan.
”Tämä on RMC:n ensimmäisen uudisrakennuslaivan vesillelasku, eli merkittävä virstanpylväs yhtiömme historiassa. Seuraamme vesillelaskua erittäin ylpeinä”, kertoo toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.
Matkustaja-autolautta on jo ulkoisesti valmis, ja vesillelaskun jälkeen se siirretään varustelaituriin muun muassa varustelu- ja sisustustöitä varten. Lopuksi vuorossa ovat vielä koekäytöt ja käyttöönotot. Laiva luovutetaan Molslinjenille kesällä 2018.
Erinomaisesti sujunut projekti
Matkustaja-autolautan liikennöinti aloitetaan syksyllä 2018. Laiva liikennöi Tanskassa ympäri vuoden. Se on suunniteltu pääsääntöisesti reitille Køge (Sjælland) – Rønne (Bornholm), mutta kesällä alus liikennöi myös Rønnen ja Saksan Sassnitzin välillä.
Laivan matkustajakapasiteetti on yli 700 henkilöä, ja rahtia alukseen mahtuu noin 90 täysperävaunua. Vaikka pääasiallinen rahti tulee olemaan nimenomaan rekkoja, lautalla kulkee tarvittaessa myös satoja henkilöautoja.
Alus rakennetaan kokonaisuudessaan Raumalla ja sen työllistämisvaikutus on yhteensä arviolta tuhat henkilötyövuotta. Vielä ensi kevään varustelutöissäkin ahkeroi 300 työntekijää. RMC:llä ollaan erittäin tyytyväisiä projektin etenemiseen:
”Tuotanto on sujunut erinomaisesti: laiva valmistuu täsmällisesti aikataulussa, ja yhteistyö tilaajan kanssa on sujunut erittäin hyvin”, iloitsee RMC:n projektijohtaja Timo Kaskinen.
Arandan modernisointi etenee
Molslinjenin tilaaman matkustaja-autolautan vesillelaskun yhteydessä myös merentutkimusalus Aranda kellutetaan. Aluksen runkotuotannon työt, joissa alusta pidennettiin seitsemän metriä, on saatu päätökseen ja projekti siirtyy loppuvarusteluvaiheeseen.
Korjauksella ja uudistamisella taataan aluksen toimintakyky 2030-luvulle asti. Samalla sen ympäristövaikutukset ja käyttökustannukset pienenevät. Uudistuksen yhteydessä tehdyt lisämetrit mahdollistavat paitsi tutkimus- ja laboratoriotilojen laajentamisen myös siirtymisen uusien tutkimuksellisten vaatimuksien mukaiseen täysin sähköiseen voimansiirtoon. Alus luovutetaan takaisin tilaajalle aikataulun mukaisesti keväällä 2018.
Laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions (RMC) on nimittänyt hallituksen puheenjohtaja Jyrki Heinimaan yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi 1.12.2017 alkaen. Heinimaan lisäksi RMC saa uuden varatoimitusjohtajan, hallituksen puheenjohtajan ja hallituksen jäsenen. Organisaatiomuutokset ovat osa yhtiön uutta kasvuvaihetta, jonka tavoitteena on Laivue 2020 –hankkeen sopimuksen, liiketoiminnan kasvun ja RMC:n uniikin osaamisen vahvistaminen sekä verkostoliiketoimintamallin edelleen kehittäminen.
–Rauma Marine Constructionsin kasvutarina on alusta lähtien ollut ilmiömäinen. Muutokset johdossa ovat luonnollinen seuraus yhtiön uudelle kasvuvaiheelle. Tässä vaiheessa yhtiössä korostuvat eri haasteet kuin toimintaa käynnistettäessä. Näemme, että on oikea aika vahvistaa ja kehittää johtoa uuden vaiheen vaatiman osaamisen mukaan. Yksityisen sektorin rahoituksella on ratkaiseva rooli kasvun mahdollistamisessa, ja sen varmistaminen tulevissa hankkeissa tulee olemaan keskeinen osa RMC:n kasvua, sanoo Jyrki Heinimaa, Rauma Marine Constructionsin uusi toimitusjohtaja.
Heinimaa on toiminut aikaisemmin monialakonserni Hollming Oy:n konsernijohtajana sekä sitä ennen pitkään telakkateollisuudessa, eritoten alusrahoituksen johtotehtävissä.
Osana laajempaa organisaatiomuutosta RMC:n johtoon astuu useita uusia nimiä. Yhtiön uudeksi varatoimitusjohtajaksi on nimetty BMH Technologyn toimitusjohtaja Timo Suistio, jonka vahva projektiosaaminen tukee yhtiön suuntaa kohti entistä isompia ja haastavampia laivaprojekteja. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi siirtyy hallituksen jäsen ja Vientistrategit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Niini. Lisäksi hallitukseen on nimetty uusi jäsen, Pekka Vataja, joka on työskennellyt muun muassa Danske Bankin suuryritysyksikön johtajana sekä on Sagacitas Finance Partners yrityksen perustajaosakas.
Nykyinen toimitusjohtaja Heikki Pöntynen siirtyy pois yhtiön palveluksesta.
– Telakkateollisuuden kriisin selättämisen ja uuden yhtiön rakennustarinan jälkeen koen luontevaksi jättää taakseni johtoasemani vahvassa organisaatiossa. Tulen seuraamaan suurella mielenkiinnolla ja innostuksella, miten RMC kehittyy tulevaisuudessa, kommentoi Heikki Pöntynen.
Heinimaa kiittelee Pöntystä liiketoiminnan määrätietoisesta ja menestyksekkäästä eteenpäinviemisestä.
– Hänen aikanaan yhtiö on kasvanut ja kehittynyt laivanrakennusyhtiöksi, jolla on nyt tavoitteena miljardiluokan laivanrakennussopimuksen varmistaminen puolustusvoimien kanssa, Heinimaa sanoo.
Lähes 30-vuotias Aranda peruskorjataan Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) telakalla Raumalla. Korjauksessa alusta pidennetään seitsemän metriä, ja siitä tulee aiempaa ympäristöystävällisempi. Tutkimusaluksen uudistaminen vaatii erityisosaamista, ja parhaimmillaan se voi myös poikia lisätöitä Suomeen.
Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merentutkimusalus Arandan peruskorjaus ja uudistus on alkanut Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla. Aranda saapui telakalle heinäkuun lopussa, ja se on valmis tositoimiin jälleen ensi keväänä.
Merentutkimusalus Aranda on keskeisin osa Suomen kansallista merentutkimuksen infrastruktuuria. Aluksella tehtävä työ tuottaa merentutkimuksen, meren tilan ja vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden seurannan kannalta välttämättömät tutkimusaineistot. SYKEn lisäksi Arandaa käyttävät omassa tutkimuksessaan muun muassa Ilmatieteen laitos ja Luonnonvarakeskus. Myös Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos SMHI on viime vuosina käyttänyt Arandaa Itämeren seurantamatkoillaan.
Arandan korjauksella ja uudistamisella halutaan taata aluksen toimintakyky 2030-luvulle asti. Samalla sen ympäristövaikutukset ja käyttökustannukset pienenevät. Uudistuksen yhteydessä Arandan keskelle lisätään uusi lohko ja sekä sen perää että peräkantta muotoillaan uudelleen. Lisämetrit mahdollistavat
paitsi tutkimus- ja laboratoriotilojen laajentamisen myös siirtymisen uusien tutkimuksellisten vaatimuksien mukaiseen täysin sähköiseen voimansiirtoon.
”Uudistus mahdollistaa biodieselin ympärivuotisen käytön Arandalla. Lisäksi alus voi jatkossa kulkea lyhyitä matkoja pelkästään akkusähköllä mikä pienentää paitsi päästöjä myös aluksen mereen aiheuttamaa melua huomattavasti. Tämä on merkittävä parannus tutkimuksen kohteina olevien merieliöiden kannata, mutta tärkeää myös itse tutkimukselle, kun hydroakustisten tutkimusten teko helpottuu”, sanoo kehittämispäällikkö Juha Flinkman SYKEn merikeskuksesta.
Erikoisalus vaatii erityisosaamista
Aranda rakennettiin alun perin Turun Laivateollisuuden ja Wärtsilän Helsingin telakoilla, ja se otettiin käyttöön vuonna 1989. Alus on suunniteltu pääasiassa Itämerellä tehtävään ympärivuotiseen tutkimustoimintaan, mutta myös napa-alueiden tutkimiseen. Itämeren lisäksi Aranda onkin operoinut sekä
Etelämantereen vesillä että arktisella alueella.
Nyt meneillään oleva uudistus parantaa Arandan mahdollisuuksia juuri kylmien alueiden merentutkimukseen, sillä Euroopassa on vain harvoja saman kokoluokan tutkimusaluksia, jotka kestävät arktisia olosuhteita. Rungon uuden muodon ja voimansiirron uudistaminen ansiosta Aranda pystyy
jatkossa liikkumaan entistä paremmin sekä Itämeren jäissä, että Jäämeren jääkentän reunamilla.
Aluksen uudistustyö on miellyttävä haaste RMC:n telakalle ja suomalaiselle erikoisalusosaamiselle. Tutkimusalusten käyttöikä on yleensä pidempi kuin rahti- tai matkustaja-alusten. Tutkimustyön kasvavien haasteiden takia tutkimusaluksia usein peruskorjataan ja uudistetaan jossain vaiheessa.
Yksi Arandan remontin tavoitteista on vahvistaa entisestään suomalaisen laivasuunnittelun ja -rakentamisen osaamista. Arandan remontissa yhdistyvät laivasuunnittelutoimisto ILS Oy:n, RMC:n ja SYKEn merentutkimusaluksien asiantuntemus suomalaiseksi huippuosaamiseksi. Maailmalla on useita
uudistamista kaipaavia tutkimusaluksia, ja Arandan remonttia seurataan myös kansainvälisesti tarkalla silmällä.
”Arandan peruskorjaus on hieno mahdollisuus päästä hyödyntämään RMC:n Rauman telakan osaamista erikoisaluksissa. Tämän kaltaiset vaativat projektit ovat RMC:n erikoisosaamisaluetta parhaimmillaan ja tarjoavat motivoivia haasteita organisaatiollemme. Meillä on tällä hetkellä tekeillä matkustaja-autolautta Tanskaan ja suunnittelupöydällä myös puolustusvoimien taistelualukset, joten kirjo on jo varsin kattava,” sanoo RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen.
Laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions Oy (RMC) työstää parhaillaan matkustajaautolauttaa Tanskan saaristoliikenteeseen. 158-metrisen aluksen köli laskettiin veteen perjantaina Raumalla. Alus luovutetaan tanskalaisyhtiölle ensi keväänä.
Rauma Marine Constructionsin telakalla elettiin perjantaina historiallisia hetkiä, kun yhtiön ensimmäisen tilauksen, tanskalaisen Molslinjenin käyttöön tulevan autolautan köli laskettiin. Kölilohko painaa arviolta 195 tonnia, se on 24,5, metriä leveä ja 8,5 metriä korkea.
Kuten perinteisiin kuuluu, laskun yhteydessä kölin alle laitettiin onnenlantit. Satavuotiaan Suomen kunniaksi nyt käytössä olivat Suomi 100 –juhlavuoden erikoiskolikot.
”Kölinlasku on laivanrakennuksessa aina merkittävä taitekohta ja tavallaan laivan syntyhetki.Tähän asti on tehty vain osia. Tässä tapauksessa on erityisen hienoa todistaa sitä, onhan nyt rakenteilla oleva alus myös meille erityinen”, RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen sanoo.
Alus tullaan rakentamaan kölinlaskupäivänä voimassa olevien sääntöjen mukaisesti. Rakennustyöt ovat edenneet suunnitelmien mukaan ja seuraava merkkipaalu, laivan vesillelasku, tapahtuu joulukuussa.
Matkustajakapasiteetti lähes tuplaantui
Molslinjenin matkustajalautan on määrä olla liikenteessä syksyllä 2018. Laivan matkustajakapasiteetti on noussut sopimuksen tekohetken 400:stä yli 700 henkilöön. Rahtia alukseen mahtuu noin 90 rekan täysperävaunua. Pääasiallinen rahti tulee olemaan nimenomaan rekkoja, mutta lautalla kulkee tarvittaessa myös satoja henkilöautoja.
Laiva liikennöi Tanskan saaristossa ympäri vuoden. Se on suunniteltu pääsääntöisesti reitille Køge (Tanska) – Rønne (Bornholm), mutta kesällä alus liikennöi myös Rønnen ja saksalaisen Sassnitzin välillä.
Alus rakennetaan kokonaisuudessaan Raumalla ja sen työllistämisvaikutus on arviolta tuhat henkilötyövuotta. Myös tulevien tilausten eteen paiskitaan töitä.
”Meillä on aktiivinen tarjouskanta ja teemme kovasti töitä seuraavan laivakaupan eteen. Tällä hetkellä käsissämme on suunnittelusopimus puolustusvoimien Laivue 2020 –taistelualuksista ja teemme kaikkemme, että saamme myös rakentaa ne. Lisäksi merentutkimusalus Arandan pidennysprojekti työllistää meitä tällä hetkellä”, toimitusjohtaja Heikki Pöntynen kertoo.
Milttonin Rauma Marine Constructionsille toteuttama kilpailutyö ”Brykä” on palkittu Pohjois-Euroopan parhaana vaikuttajaviestintäkampanjana maineikkaassa European Excellence Awardsissa.
Eurooppalaiseen vaikuttajaviestintään keskittyvän European Excellence Awards PA:n tämän vuoden voittajat palkittiin Brysselissä keskiviikkona 31.5. Viestintätoimisto Milttonin pitkäjänteinen viestintäyhteistyö Rauma Marine Constructionsin kanssa voitti kultaa Northern Europe -kategoriassa. Brykä oli kolmen parhaan joukossa myös Corporate & Private -kategoriassa.
–Olemme olleet todella tyytyväisiä Milttonin ja Rauma Marine Constructionsin väliseen yhteistyöhön, joka on perustunut luottamukselle ja rohkeudelle. Yhteistyömme on rakentanut Rauma Marine Constructionsille vakaampaa asemaa laivanrakennuksessa sekä vahvistanut verkostojamme sekä tunnettuuttamme merkittävällä tavalla, sanoo Heikki Pöntynen, Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja.
Brykä- kilpailutyö kuvastaa Milttonin Rauma Marine Constructionsille toteuttamaa pitkäjänteistä strategista viestintätyötä, johon sisältyy vaikuttajaviestintää, yritysviestintää, PR- ja mediatyötä sekä markkinointia. Brykä-kilpailutyö oli osa Milttonin Rauma Marine Constructionsille toteuttamaa strategista viestintää.
Vuonna 2014 koko telakkateollisuus ajautui kriisiin ja myös Rauma Marine Constructions joutui aloittamaan kaiken alusta. Kolme vuotta myöhemmin taskussa on miljardiluokan aiesopimus puolustusvoimien kanssa. Vuoden 2016 Suomi Areenaan tuotettu näyttävä ja keskustelua herättänyt tilataideteos Brykä edusti kilpailutyössä Milttonin ja laivanrakennusyhtiön rohkeaa, omalaatuista, pitkäjänteistä ja menestyksekästä yhteistyötä viestinnän saralla. Tilataideteos Brykä oli uudenlainen tapa herättää yhteiskunnallista keskustelua, luoda tunnettuutta ja rakentaa verkostoja.
–Yhteistyö ja luottamus asiakkaan ja meidän välillä on ollut poikkeuksellisen hyvä ja luja alusta asti. Tämä luottamus on mahdollistanut myös aivan uudenlaista tekemistä myös viestinnän suhteen varsin perinteisellä toimialalla, sanoo Ville Kopra, Milttonin vaikuttajaviestinnän johtava asiantuntija ja pääekonomisti.
Brykä-kilpailutyö oli kolmen parhaan joukossa myös kotimaisessa markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liitto MTL:n järjestämässä MTL Communications Awards –kilpailussa, vaikuttajaviestintä kategoriassa.
Rauma Marine Constructions ja puolustusvoimat ovat solmineet 28.4.2017 suunnittelusopimuksen Laivue 2020 –hankkeeseen kuuluvan neljän uuden monitoimikorvetin suunnittelusta.
Sopimuksen mukaan alusten suunnittelussa huomioidaan puolustusvoimien toivomusten mukaan alusten kyky pitkäkestoiseen läsnäoloon merellä kaikissa sää- ja jääolosuhteissa, merioperaatioiden johtamiskyky, pintatorjuntakyky, merimiinoittamiskyky sekä mahdollisuus sukellusvenetorjuntaan. Nämä ovat Rauma Marine Constructionsin selkeitä vahvuuksia laivanrakentajana.
”Kaikki suomalaiset taistelualukset on rakennettu Raumalla. Aluksia on tehty täällä jo vuodesta 1986 alkaen. Nyt solmittu sopimus jatkaa tätä perinnettä toivottavasti pitkälle seuraavalle vuosikymmenelle”, toteaa Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Heikki Pöntynen.
Suunnittelusopimus seuraa aiemmin tehtyä aiesopimusta. Rauma Marine Constructions ja puolustusvoimat solmivat aiesopimuksen syyskuussa 2016. Kolmivaiheisessa menettelyssä suunnittelusopimusta seuraa vielä rakentamissopimus, jonka solmimisajankohdaksi on arvioitu tammi-helmikuu 2018.
”Rauma Marine Constructions valikoitui suunnittelijaksi laivoille ennen kaikkea, koska he pystyivät vastaamaan niihin odotuksiin, joita aiesopimus edellytti. Yhtiöllä on näkemyksemme mukaan hyvät edellytykset tuottaa nämä korkean vaatimustason alukset hyvässä yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa”, kertoo kommodori Veli-Pekka Heinonen Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta.
Kotimaisuus ja huoltovarmuus ratkaisevia tekijöitä
Monitoimikorvettien suunnittelussa ja rakentamisessa keskeisessä asemassa on alusten vankka kotimaisuusaste ja huoltovarmuus.
”Alukset on tarkoitus rakentaa kotimaassa. Hankkeessa sovelletaan Euroopan unionin direktiivejä ja Suomen lainsäädäntöä siten, että alusten mukanaan tuomaa kansainvälistä yhteistyötä kyetään hyödyntämään kansallista huoltovarmuutta rakennettaessa. Suomen puolustuskyvyn kannalta on tärkeää, että aluksille luodaan niiden elinkaaren mittainen huoltovarmuus ”, sanoo Heinonen.
Laivue 2020 -hankkeeseen kuuluvat alukset korvaavat jo käytöstä poistuneen miinalaiva Pohjanmaan lisäksi neljä Rauma-luokan ohjusvenettä sekä kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa, joiden elinkaaren on laskettu päättyvän vuosina 2022 – 2025.
Rakentamisen eteneminen suunnitteluvaiheeseen jatkaa myös Rauma Marine Constructionsin aloittamia rekrytointeja.
”Rauma Marine Constructions on perustanut tätä hanketta varten mentorointiohjelman, jonka kautta palkkaamme 10 – 15 uutta suunnittelijaa telakalle. Ohjelman tarkoituksena on siirtää telakalla jo olevaa osaamista seuraaville sukupolville”, Pöntynen sanoo.
Koko puolustusvoimien alukset korvaavan hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 1,2, miljardia euroa. Ensimmäiset alukset on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2021.

RMC:n tilaama taideteos Brykä oli yksi SuomiAreenan kiinnostavimmista kohteista. Brykä kastettiin kutsuvierastilaisuudessa keskiviikkona 13. heinäkuuta.
Noin 80 kutsuvierasta kokoontui SuomiAreenan Laiv@lavalle juhlistamaan teollisuuden, tieteen ja taiteen yhteenliittymää, Brykä-taideteosta. Brykä on RMC:n taiteilija Jaakko Niemelältä tilaama teräsverkosta rakennettu teos, joka kuvastaa laivan kylkeä. Brykä on merenkulkuslangia ja tarkoittaa laivan komentosiltaa. Brykän puisen jalustan on rakentanut Rauman Merihistoriallinen Seura.
”Halusimme tulla SuomiAreenalle herättämään yhteiskunnallista keskustelua suomalaisesta työstä ja sen arvostuksesta. Monialainen yhteistyö on avain siihen, että teollisuus ja muu elinkeinoelämä kehittyvät Suomessa. Tarvitaan rohkeita uusia avauksia. Perinteisellä teollisuudella on Suomessa tarve uusiutua, mutta myös kykyä ajatella uusiksi asioita. Innovointia vaaditaan tuotteiden lisäksi myös toimintamalleihin”, sanoi toimitusjohtaja Heikki Pöntynen kutsuvierastilaisuuden tervetuliaispuheessaan.
Brykän kastoi tietokirjailija Merja Rehn. Kaste suoritettiin raumalaisella merivedellä, jota Rehn pirskotti teoksen teräsverkkoihin. Mukana kutsuvierastilaisuudessa oli myös tubettaja Roni Back. Katso Ronin video osoitteesta: youtu.be/X3fO2ua2r98.

Raumalainen laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions Oy (RMC) on solminut kaupan 158-metrisestä matkustaja-autolautasta tanskalaisen Mols-Linienin kanssa. Kaupan arvo on noin 68 miljoonaa euroa. Alus rakennetaan kokonaan Raumalla. Vuonna 2014 perustetulle yhtiölle laivatilaus on merkittävä. RMC:n mukaan yhteistyö Mols-Linienin kanssa osoittaa, että merenkulun kansainväliset toimijat luottavat osaamiseen Raumalla.
”Kauppa on kokoluokassaan merkittävä meille sekä toimittajaverkostollemme. Tilaus tuo työtä kahdeksi vuodeksi ja se antaa mahdollisuuden kehittää laivanrakennustoimintaa Raumalla pitkäjänteisesti. Myös merkittävä määrä laivakaupan arvosta palautuu suomalaiselle yhteiskunnalle veroina ja veroluonteisina maksuina”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen.
Päiväkäyttöön tulevan yhteisaluksen suunnittelutyö Raumalla on jo käynnissä. Varsinainen rakentaminen alkaa keväällä 2017. Liikennöinnin alus aloittaa Tanskan Bornholmin saaren liikenteessä syyskuussa 2018. Alus rakennetaan kokonaan Raumalla ja sen työllistämisvaikutus on noin tuhat henkilötyövuotta.
Elinkeinoministeri Olli Rehn kuvaa syntynyttä kauppaa merkittäväksi: ”RMC:n saama tilaus on osoitus suomalaisen laivanrakennuksen toimintatapojen uusiutumisesta ja sopeutumisesta eri markkinoiden vaatimuksiin. Tilaus on merkittävä askel länsirannikon aluetalouden ja työllisyyden paranemisessa.”
Heikki Pöntysen mukaan kauppa palauttaa laivanrakennuksen Raumalle ja viestii samalla vahvasta arvostuksesta suomalaista merenkulkuosaamista kohtaan. Eri telakat ovat Raumalla rakentaneet yli 40 matkustaja-autolauttaa maailmalle.
”RMC jatkaa verkoston kanssa vuosikymmenten perinnettä Raumalla. Osaaminen ei ole kadonnut, vaikka telakkaliiketoiminta on ollut myllerryksissä.”
Rauma Marine Constructions (RMC) on kesällä 2014 perustettu raumalainen, kokonaan suomalaisessa omistuksessa oleva laivanrakennusyhtiö. RMC on erikoistunut monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien alusten rakentamiseen ja huoltoon. Lisätietoja osoitteesta www.rmcfinland.fi.
Raumalainen telakkayhtiö Rauma Marine Constructions (RMC) tuo kesän SuomiAreenalle taiteilija Jaakko Niemelän tilataideteoksen Brykä. Brykän läheisyyteen rakennetaan myös SuomiAreenan tapahtumalava nimeltään Laiv@lava, jolla nähdään viikon aikana muun muassa tubettajia ja koodausfestarit.
Heinäkuussa Porissa järjestettävällä SuomiAreenalla nähdään uudenlainen tapahtuma-alue. Rauma Marine Constructions on tilannut taiteilija Jaakko Niemelältä massiivisen tilataideteoksen Brykän, joka sijoitetaan lähelle Porin toria Gallen-Kallelankadulle. Brykä on metalliverkosta hitsaamalla tehty suuri veistoksellinen rakennelma, joka kuvaa laivan runkoa. Brykän läheisyyteen rakennetaan myös Laiv@lava-niminen tapahtumalava, jossa toistuvat samat merenkulkuun liittyvät elementit.
”RMC haluaa olla mukana kehittämässä suomalaista merenkulkuosaamista myös tulevaisuudessa. Brykä on mielestäni oiva muistutus suomalaisten vahvasta laivanrakennusosaamisesta. Koen, että SuomiAreenalla on tarjota meille ja monille muille toimijoille hedelmällinen, monialainen keskustelun paikka, jossa voimme yhdessä viedä eteenpäin suomalaisen työn mahdollisuuksia – myös kansainvälisille vesille”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen.
Teos rakentuu yli neljästäkymmenestä metalliverkkokuutiosta. Brykän rakennusmateriaaleja ovat laivanrakennuksesta tutut metalli ja puu. Brykä on merenkulkusanastoa ja tarkoittaa laivan tärkeintä paikkaa eli komentosiltaa. SuomiAreenalla Brykä on myös oma sosiaalinen tilansa, jossa jokainen voi viettää aikaa.
”Läpinäkyvät rakenteet sekä valo ja varjot ovat tyypillisiä materiaaleja taideteoksissani.
Brykän suunnittelu alkoi tutustumalla laivan runkorakenteisiin. Luonnostelin teoksen rahtilaivassa ylittäessäni myrskyisän Atlantin viime marraskuussa”, Raumalta kotoisin oleva taiteilija Jaakko Niemelä kertoo.
SuomiAreena on MTV:n ja Porin kaupungin yhdessä järjestämä Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma, joka järjestetään Porissa 11.–15.7.2016. SuomiAreenan tapahtumalavan nimi Laiv@lava kuvaa sekä taideteosta että lavalta livenä tulevaa ohjelmaa. SuomiAreenan ohjelma Laiv@lavalla on vähintään yhtä mielenkiintoista kuin itse taideteoskin. Lavalla nähdään muun muassa tubettajia, start-uppeja, koodausfestarit, sosiaalisen median päivä ja robotiikkaa. Iltaisin ohjelmasta vastaa Sokos Hotel Vaakuna.
”Laiv@lavalla ei tule olemaan yhtään perinteistä paneelikeskustelua, vaan kaikkea muuta. Lavan ohjelma houkuttelee toivottavasti sekä nuoria mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun että tarjoaa perinteisille SuomiAreena-kävijöille uusia kokemuksia”, sanoo SuomiAreenan vastaava tuottaja Mari Haavisto MTV:lta.
Rauma Marine Constructions (RMC) on kesällä 2014 perustettu raumalainen, kokonaan suomalaisessa omistuksessa oleva laivanrakennusyhtiö. RMC on erikoistunut monitoimimurtajien, matkustaja-autolauttojen ja puolustusvoimien alusten rakentamiseen ja huoltoon. Lisätietoja osoitteesta www.rmcfinland.fi.
Jaakko Niemelä (s. 1959, Rauma) on suomalainen taiteilija, joka tutkii veistoksissaan, installaatioissaan ja julkisissa teoksissaan valoa ja tilaa. Niemelän työssä taide yhdistyy ympäristön valosuunnitteluun ja arkkitehtuuriin. Lisätietoja osoitteista www.jaakkoniemela.com ja www.hietanenniemela.com.
Kuva: Taiteilija Jaakko Niemelä esitteli tiistaina 26.4. pienen osan Brykä-taideteoksestaan Rauman telakalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Rauma Marine Constructionsilla tiistaina 26.1.2016 osana vierailuaan Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Presidentti tutustui Rauman meriteollisuuden toimintaan ja kuuli RMC:n tuoreimmat kuulumiset niin positiivisesti päättyneestä viime vuodesta kuin hyvistä tulevaisuuden odotuksistakin. Presidentti kertoi uskovansa raumalaisen laivanrakennuksen valoisaan tulevaisuuteen.
”RMC on raumalaisen laivanrakennusperinteen jatkaja, ja meille on tärkeää turvata jatkossakin Suomen meriklusterin elinvoimaisuus ja arktisen meriteollisuuden arvoketju. Presidentti oli erityisen kiinnostunut RMC:n uudesta verkostomaisesta toimintamallista,” kertoo RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen.
Presidentti Niinistö kertoi RMC:n työn olevan hänelle jo entuudestaan tuttua. Hän tunsi Dubaihin Burj Al Arab -hotellin yhteyteen tulevan kelluvan viihdekeskuksen, jonka elementit on tehty Raumalla. Nämä beach platform -elementit ovat parhaillaan matkalla raskaskuljetuslaivalla kohti määränpäätään.
Presidentin kanslian tiedote vierailusta:
http://www.presidentti.fi/Public/default.aspx?contentid=340830&nodeid=44807&culture=fi-FI

Aluksen telakointiin kuului normaalit vuosihuolto ja luokitustyöt. Näiden töiden rinnalla aluksen ravintola – ja matkustajatiloja uudistettiin mm. laivan Pub sai uuden esiintymislavan ja n. 60 deluxe hyttiä uudistettiin täysin.
Telakointiin ja huoltotöihin saimme lisähaastetta talven ensimmäisistä pakkasista ja lumentulosta Rauman seudulle.
Sääolosuhteista huolimatta alukset työt saatiin hoidettua sovitusti ja alus lähti kohti Helsinkiä pe 22.1.2016 klo 15.30 ja aloitti reittiliikenteen la 23.1.2016.
Kiitos kaikille projektissa mukana olleille hyvästä turvallisesta työstä
Rauma Marine Constructions toteuttaa Tallinkille Silja Serenaden laajan modernisointityön.
Alus lipui Rauman telakalle tiistaina 10. marraskuuta. Kahden viikon seisokin ohjelmassa on merkittävä kasvojenkohotus: aluksessa tehdään sekä teknisiä töitä että asiakkaille näkyvää sisätilojen pintaremonttia. Työ on alkanut osittain jo vuonna 2014. Tällä kertaa uusitaan muun muassa ravintoloita, modernisoidaan kokoustiloja, sisustetaan DeLuxe-hyttejä ja laajennetaan lasten leikkitiloja. Uudistusten parissa uurastaa noin 400 työntekijää. Alus palaa liikenteeseen 23. marraskuuta.
Puolustusteollisuuskonserni Patria ja laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions (RMC) tarjoavat Puolustusvoimien Laivue 2020 -hankkeen toteuttamiseksi kotimaista yritysyhteistyötä. Yhteistyö mahdollistaa alusten rakentamisen ja asejärjestelmien optimoinnin sekä alusten tulevan huolto- ja päivitystarpeen suomalaisyritysten osaamiseen ja kokemukseen perustuen.
“Laivue 2020 -hanke on erittäin tärkeä osa Suomen merivoimien kaluston uudistamista. Patria haluaa olla osaltaan rakentamassa uuden sukupolven aluksia Merivoimien käyttöön kiinteässä yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Meillä on vankkaa kokemusta ja osaamista toimimisesta pääkoordinaattorina isoissa hankkeissa, joissa olemme olleet vastuussa kokonaissuunnittelusta, alihankkijoiden toimitusten koordinoinnista sekä kokonaisintegroinnista”, sanoo Patrian liiketoimintajohtaja Pasi Niinikoski.
”Yhteistyömme Patrian kanssa tuo mukanaan tarvittavat resurssit ja kattavan osaamisen Laivue 2020 -laivaston rakentamiselle Suomessa. RMC:n kokemus Merivoimien taistelualusten rakentamisesta ja telakan sijainti Suomen länsirannikolla ovat tärkeitä huomioonotettavia seikkoja kansallisen huoltovarmuuden kannalta”, painottaa RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen.
Laivue 2020 -hankkeen tavoitteena on korvata 2020-luvulla vanhentuva merivoimien taistelualuskalusto. Puolustusministeri on valtuuttanut puolustusvoimat käynnistämään tämän hankkeen.
Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Konserni toimii Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Puolassa, USAssa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ja Etelä-Afrikassa. Konsernissa toimii 2 800 ammattilaista.
www.patria.fi
Rauma Marine Constructions on kesällä 2014 perustettu raumalainen, kokonaan suomalaisessa omistuksessa oleva laivanrakennusyhtiö.
www.rmcfinland.fi
Rauma Marine Constructions (RMC) ja Millog Oy ovat 22.6.2015 solmineet yhteistyösopimuksen koskien Merivoimien alusten elinkaaripalveluita. Sopimus kattaa suurempien Merivoimien alusten huoltotoiminnan ja telakointien järjestämisen Raumalla.
”Yhteistyösopimus Millogin kanssa on osoitus siitä, että RMC:n osaamiselle on olemassa luottamusta alan huippuyritysten keskuudessa. Hanke on merkittävä myös siksi, että RMC:llä olevaa Merivoimien aluksiin liittyvää alan erikoisosaamista päästään hyödyntämään nyt asianmukaisesti. Ensimmäinen osoitus luottamuksesta oli öljyntorjunta-alus Louhen telakonnin toteuttaminen toukokuun aikana Rauman telakalla. ”, RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen kertoo.
”Yhteistyösopimus on Millogille merkittävä askel, sillä haemme pitkäaikaista kumppanuutta alusteknisessä kunnossapidossa. Tällä alueella Millogille on tärkeää kumppanin kotimaisuus ja toimintakyky myös poikkeusoloissa.”, Millogin toimitusjohtaja Aarne Nieminen toteaa.
Rauma Marine Constructions (RMC) ja Arctia Shipping ovat sopineet jäänmurtaja Otson muutostöiden suorittamisesta. Konversioprojektissa jm Otso muutetaan entistä monipuolisempiin tehtäviin soveltuvaksi erikoisalukseksi. RMC:lle sekä käyttämällemme meriteollisuusverkostostolle tilaus antaa hyvän työllisyyden lähikuukausiksi.
Meriteollisuusyritys Rauma Marine Constructions sekä kaarinalainen kelluvia kiinteistöratkaisuja toteuttava Global Accommodation Management ovat solmineet sopimuksen kelluvan virkistysalueen toimittamisesta Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin, toistaiseksi julkistamattomalle asiakkaalle. Hankkeen arvioitu kotimainen työllisyysvaikutus on yli sata henkilötyövuotta.
Suomalaisomisteinen meriteollisuusyritys Rauma Marine Constructions (RMC) sekä kaarinalaislähtöinen, kelluvia kiinteistöratkaisuja toteuttava Global Accommodation Management (GAM) ovat sopineet hankkeesta, jossa suomalaista kelluvaa teknologiaa toimitetaan kansainvälisille vesille.
Toimitettava ratkaisu edustaa innovatiivista mallia, jossa kelluvilla rakenteilla pystytään korvaamaan perinteisellä maanrakennuksella tehtäviä kokonaisuuksia. Virkistysalueeksi tarkoitettu kelluva rakenne tulee olemaan osin monikerroksinen ja pinta-alaltaan yli 9.000 neliömetriä. Valmis virkistysalue tulee käsittämään muun muassa uima-altaita sekä ravintoloita tukitiloineen. Kelluva virkistysalue rakennetaan Rauman telakka-alueella ja työt alkavat 2015 aikana.