Riina Raitila, sisustussuunnittelija: Laiva rakennetaan ihmisten kanssa

11.1.2021 Uratarinat

“Olen alkuperäiseltä koulutukseltani materiaalitekniikan diplomi-insinööri, mutta sen lisäksi olen käynyt muuntokoulutuksen laivasuunnittelijaksi. Rauma Marine Constructionsille tulin alun perin tammikuussa 2018 koulutukseeni kuuluvaan työharjoitteluun, ja olen täällä edelleen.

Suunnittelen laivojen sisätiloja. Sisustustiimille kuuluu käytännössä kaikki laivan teräskuoresta sisäänpäin. Minun vastuullani on ikkunoiden ja kyltityksen suunnittelu. Lisäksi teen suunnitelmia miehistötiloille. Vaikka työnimikkeeni on sisustussuunnittelija, teen insinöörin töitä. En työskentele värimaailmojen tai materiaalivalintojen kanssa. Teen toimistotyötä, mutta on tärkeää, että pääsen tarvittaessa käymään myös rakennettavalla laivalla. Esimerkiksi erilaisten kyltitysten suhteen se on välttämätöntä, koska viranomaiset tulevat paikan päälle katsomaan, että ne täyttävät määräykset. Vierailut ovat helppoja, koska laivat rakentuvat tuossa vieressä.

Koska ikkunoiden ympärille rakentuu kokonainen laiva, minun pitää hallita työssäni laivan kokonaiskuva ja tuntea hyvin esimerkiksi eristykset. Se on myös vahvuuteni ja tekee työstäni kiinnostavaa. Olen utelias ja kiinnostunut siitä, miten ja miksi asioita tehdään. Tämän takia tykkään kehittää myös työnteon prosesseja, ja koen onnistuneeni esimerkiksi siinä, että olemme saaneet yhtenäistettyä työtapojamme.

RMC:llä olen oppinut tietenkin paljon laivoista. Laivojen lisäksi olen oppinut yleispäteviä taitoja. Vaikka teemme laivoja, itse työ tehdään lopulta ihmisten kanssa. Tiimityöskentelytaitoni ovat kehittyneet jo muutamassa vuodessa huomattavasti.

Meillä on tosi hyvä henki. On hienoa, että työkavereilta voi aina kysyä, jos ei tiedä jotain. Koska työyhteisömme ei ole vielä kovin iso, on byrokratiakin vähissä. RMC:llä on myös hyvät mahdollisuudet laajentaa osaamistaan sivusuunnassa. Itseään pystyy kehittämään, ja halukkuudesta erilaisiin koulutuksiin myös kysellään aktiviisesti. En ole vielä itse ehtinyt osallistua koulutuksiin, mutta osallistun varmasti tulevaisuudessa.”