Aurora Botnia laskettiin vesille Rauman telakalla

11.9.2020 Mediatiedotteet

Wasalinen uusi matkustaja-autolautta Aurora Botnia laskettiin vesille Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla perjantaina 11. syyskuuta. Alus valmistuu keväällä 2021, minkä jälkeen se liikennöi Vaasan ja Uumajan välillä. Aluksen rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus on noin 800 henkilötyövuotta.

Vesillelaskupäivä on Aurora Botnian historiassa merkityksellinen. Vaasan ja Uumajan kaupunkien perustama Kvarken-työryhmä toimitti Viestintäministeriölle 11. syyskuuta 2012 raportin Ehdotukset toimenpiteiksi matkustaja- ja tavaraliikenteen turvaamiseksi Kvarkenissa ympäri vuoden. Nyt, tasan kahdeksan vuotta myöhemmin, Wasalinen uusi laiva, Rauma Marine Constructionsin uudisrakennus NB6002 laskettiin vesille.

”Voimme olla ylpeitä siitä, että vallitsevista olosuhteista huolimatta juhlistamme tänään Aurora Botnian vesillelaskua. RMC:n ja verkostoyritystemme työntekijät ovat tehneet erinomaista työtä ratkoen yhä uudelleen koronan aiheuttamia haasteita ja vieneet projektia määrätietoisesti eteenpäin. Olen myös todella tyytyväinen asiakkaan kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja uskon sen jatkuvan erinomaisena tästä eteenpäinkin. Projekti on uniikki meille molemmille”, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Uudenlainen tekniikka alentaa hiilidioksidipäästöjä

Aurora Botnia on maailman ensimmäinen matkustaja-autolautta, joka tulee täyttämään Clean Design -luokkamerkin kriteerit. Sen neljä Wärtsilän toimittamaa pääkonetta toimivat sekä nesteytetyllä maakaasulla (LNG) että biokaasulla (LBG), ja sen liikenne satamiin voidaan hoitaa sähköllä. Uuden tekniikan ansiosta aluksen hiilidioksidipäästöt laskevat huomattavasti Merenkurkussa nyt liikennöivään alukseen verrattuna.

”Tänä erityisenä päivänä haluan kiittää koko Wasalinen henkilöstöä sekä laivalla että maissa. Haluan myös lähettää kiitokseni kaikille kumppaneillemme ja kaikille, jotka tukevat meitä tällä matkalla. Uusi laiva on maailman ympäristöystävällisin matkustaja-autolautta ja siinä on paljon uusia ominaisuuksia. Wasaline haluaa olla Itämeren sympaattisin, ympäristöystävällisin ja luotettavin varustamo. Tänään aloitamme myös matkamme päivittämään tuotemerkkiämme vastaamaan tätä uutta aikakautta”, Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg sanoo.

Työt jatkuvat laivan sisällä

Vesillelaskun jälkeen alus siirtyy runkotyövaiheesta varusteluvaiheeseen. Varusteluvaiheessa rakentamisen painopiste vaihtuu terästyöstä putkitöihin, eristykseen, ilmastointiin ja sähkötöihin. Lisäksi aluksen konehuoneiden varustelutyöt ja autokansien rakentaminen jatkuvat.

Laivaa herätellään henkiin, kun automaation ja erilaisten systeemien yhteensovittamisen kautta sähköt saadaan päälle ja putkissa alkaa kiertää vettä ja polttoainetta. Aluksen sisustustyöt tehdään ensi talven aikana. Varusteluvaihe huipentuu ennen laivan luovutusta tehtäviin käyttöönotto- ja merikokeisiin keväällä 2021.

Voit katsoa Aurora Botnian vesillelaskuseremonian tallennuksen osoitteessa: https://vimeo.com/452475147/9e781d1baa